Vælg den rigtige webshop platform
Det kan være en jungle første gang man skal vælge software til sin webshop. Her guider jeg dig gennem valget
Det er svært at vælge den rigtige webshop platform første gang. Dels vil man gerne have en webshop, man kan vokse med – men samtidigt vil man have en webshop platform, der er billig.
I nogle tilfælde har man helt konkrete krav til webshoppen – f.eks. integration med et bestemt økonomisystem eller PIM-system og i de tilfælde kan man så ofte udelukke bestemte systemer.
Her vil jeg gennemgå et stort udvalg af forskellige shopsystemer og se på fordele og ulemper. Jeg er selvsagt ikke helt objektiv, da jeg ikke har prøvet alle og da jeg har en økonomisk interesse i at få dig til at vælge Shoporama. Men omvendt er jeg ikke interesseret i at få kunder, der ikke passer ind på Shoporama.
De tre typer shopsystemer
Groft sagt kan man sige, at der findes tre typer shopssystemer:
- Hostede shopsystemer som f.eks. Shoporama
- Open source shopsystemer som f.eks. Magento
- Custom made shopsystemer
Skal vi starte lidt baglæns, så er de custom made shopsystemer ikke et system, du bare kan gå ud at købe. Her henvender du dig til en IT-leverandør og beder om at få udviklet et shopsystem. Det er en yderst bekostelig affære og kun noget, virkeligt store shops bør gøre.
Her er der oftest tale om, at man selv vil styre alle scenarier i processen.
Fordelen her er at du får det præcis, som du vil have det. Ulempen er at du får en voldsomt stor regning for det. Det er også dyrt at vedligeholde, da du selv skal stå for alle integrationer m.m.
Hvis en sådan løsning er relevant for dig, så vil du næppe sidde og læse dette indlæg, men hyre 1-2 konsulenter, der kan guide dig sikkert gennem processen. Derfor vil jeg ikke bruge mere tid på det.
Open Source vs Hosted shop
Så reelt skal du nok se på, om du skal have en open source webshop eller en hosted shop og her er den grundlæggende forskel.
Open Source er kode, som alle kan hente, tilpasse og bruge. F.eks. er Magento open source. Det betyder, at du kan hente koden, uploade den til din egen server og så bruge det uden at betale nogen (udover din server selvfølgelig). Sandsynligvis er den ikke helt som du vil have, når du henter den. Så du vil i langt de fleste tilfælde skulle bruge tid eller penge på at få den tilpasset, så den passer til din shop. Men når den så gør det – ja, så er din eneste udgift i teorien at betale for din server, der hoster webshoppen.
Fordele ved open source
- Du ejer selv koden
- Når først du har sat shoppen op er der i teorien ikke flere udgifter
- Du kan gøre med den, hvad du vil – altså tilpasse den præcis til dine ønsker
- Det er som regel ret gennemtestet, da koden er åben og der derfor er mange mennesker, der har haft øjne på koden.
- Vælger du et kendt system, så kan du finde udviklere overalt i verden
- Mangler du en funktion, kan du selv udvikle det eller hyre nogle til at udvikle det.
Ulemper ved open source
- Du står selv for vedligeholdelse af både servere, plug-ins og koden
- Du står selv for back-up
- Hvis der er noget, der går i stykker skal du selv fikse det, eller finde nogen, der kan
Overfor open source står så en "hosted shop" som også kaldes "closed source".
Det er ret meget det modsatte. Her kan du ikke se kildekoden, du kan ikke få en kopi af den og du kan ikke tilpasse den, som du vil. Så fordele og ulemper er næsten vendt om. Der er dog nogle ting, der skal tages med et gran salt. En moderne hosted shop som f.eks. Shoporama har et REST interface, som du kan udvikle igennem. Så hvis du f.eks. har brug for integration med et bestemt PIM-system, så kan du selv udvikle den integration eller hyre nogen til det.
Så det er ikke helt sandt, at man ikke kan tilpasse dem.
Shoporama kan du f.eks. også selv ændre designet på. Men der er grundlæggende funktioner i det, som du ikke kan få lov at ændre ved – f.eks. kan du ikke lave et one step-checkout i Shoporama. Eller selv oprette en ny betalingsgateway.
Fordele ved hosted shop
- Du kender dine udgifter ret præcist
- Du skal ikke stå for servere vedligehold eller opdateringer
- Du skal ikke stå for at holde plug-ins og extensions opdaterede
- Du har som regel en support, du kan ringe eller skrive til
Ulemper ved hosted shop
- Du har udgifter til shoppen hver måned
- Der er grænser for, hvor meget du kan ændre den
- Du kan ikke bare skifte server, hvis du er utilfreds med hostingen
- Du er bundet til den måde, systemet fungerer på – kan du f.eks. ikke lide, hvordan man printer følgesedler, så kan du have svært ved at ændre det.
Inden du vælger webshop system
Du skal derfor, inden du foretager valget af webshop systemet, sørge for, at du har lavet en liste over hvad der er nødvendigt for din webshop og hvad der er rart at have. Når du har valgt de shopsystemer, du vil se nærmere på, så kontakt en række folk, der bruger shopsystemet og spørg dem, hvad der er særligt godt og særligt frustrerende ved shopsystemet. De fleste mennesker er ret hjælpsomme, hvis man forklarer dem, hvorfor man vil have deres viden.
Herunder vil jeg kort gennemgå de enkelte shopsystemer. Inden du vælger, bør du afprøve dem og sætte dig grundigt ind i, hvad de kan og hvad du synes om at bruge dem.
Vi skal igennem disse webshop systemer.
Shoporama
Shoporama er et dansk udviklet shopsystem. Det betyder, at det er meget tilpasset danske forhold. F.eks. er der fin integration med danske fragt-løsninger som DAO og PostNord og god integration med danske betalingsmetoder som MobilePay.
Derfor har du din back-end på dansk og du får support på dansk.
Shoporama er lavet af folk, der har mange års e-handelserfaring og er derfor lavet med øjnene af en webshopejer. Det betyder, at der er megen fokus på at gøre det god i søgemaskinerne (læs evt. mere her), at deres shops er lynhurtige (meget vigtigt for din konverteringsrate) og at du nemt kan vedligeholde landingssider.
Shoporama har funktioner indbygget, der tydeligt viser, der er tænkt over, at det skal bruges til e-handel. F.eks. viser de dig, hvad folk har søgt på i din shop uden at finde et produkt. Du kan også se, hvilke varer du ikke har solgt noget af de sidste f.eks. 6 mdr. Shoporama er fyldt med sådanne små detaljer, der hjælper dig i dit arbejde med at optimere shoppen.
At Shoporama er dansk betyder også, at de penge du betaler til dem, arbejder videre i Danmark. Moms og skat ender altså i Danmark og ikke ved en kapitalfond.
Shoporama afholder desuden mange arrangementer for deres kunder, hvor de hjælper dem med at sælge mere i deres shop. Både 1-dags og flere dages workshops og kurser, bl.a. en årlig tur til Spanien.
Slutteligt skal nævnes deres hjælpeforum på Facebook, hvor de indbyrdes hjælper hinanden med alverdens spørgsmål.
Shoporama har to prismodeller: Flex og Pro. Flex betaler du 99,- ex moms om måneden og 2,5% af din omsætning. Ved Pro betaler du en fast pris på 980,- ex moms om måneden.
Shopify
Shopify er canadisk og verdens største hostede webshop platform – sågar børsnoteret, så du kan købe aktier i den.
Shopify har en prismodel, hvor du betaler en fast månedligt gebyr og også betaler en del af din omsætning. Deres billigste plan er på 29 USD om måneden og 1,9% af omsætningen + 1,80 DKK (for hver ordre). Der udover skal du betale lidt mere, hvis dine brugere betaler med kreditkort, der ikke er hjemhørende i Europa og du skal yderligere betale 2% ekstra, hvis du ikke bruger deres betalingsgateway. Du kan også gå en pakke op og give 79 USD om måneden. Så skal du kun betale 1,8% af din omsætning + 1,80 (for hver ordre). Der er yderligere en pakke opad i pris. Deres prisstruktur er lidt indviklet, men du kan se dem her.
Da Shopify kører på så mange shops, er det også testet på mange leder og kanter og det kører ret stabilt.
De fleste ting kan lade sig gøre på Shopify. Dog skal du leve med, at du i dine URL'er har enten /collections/ eller /products/ foran kategorier og produkter.
Du kan tage fat i Grafikr for at høre mere om Shopify. De er en af de største Shopify partners i Danmark.
Ideal.shop
Ideal.shop er en forholdsvis ny spiller og også dansk fra ende til anden. Betyder, at du får en dansk backend og dansk support og at de har gode integrationer med danske systemer som PostNord og MobilePay.
Det er et mindre firma og betyder, at de er tæt på deres brugere. Det betyder også, at de ligsom Shoporama lytter til brugerne og er hurtige til at implementere ønsker fra brugerne.
Ideal.shops priser starter ved 189,- og så kan du ellers shoppe løs op til 679,- DKK per måned. Ideal.Shop har lige som Shoporama heller ikke nogen binding.
Golden Planet
Golden Planet er dansk og en af landets ældste webshop løsninger med base i Kolding.
Deres prisstruktur er flat-rate og du har tre forskellige pakker at vælge imellem.
Golden Planet kører også med en flad prisstruktur og priserne starter ved 189,- DKK om måneden.
DanDomain
DanDomain er et af de ældste danske systemer og det mest udbredte danske shopsystem. Du kan genkende det ved, at deres shops forside har url'en /shop/frontpage.html og det er så gammelt, at de stadig har .html i alle deres url'er. Så et produkt vil typisk hedde noget med 242342p.html til sidst og en kategori vil hedde noget med 52242c.html.
Det er et ret gennemtestet system efterhånden fordi det har så mange år på bagen og du kan finde mange udviklere, der kan hjælpe dig med at skrue på det.
Som udgangspunkt er DanDomain billigt, men du skal tilkøbe forskellige moduler for rigtigt at kunne bruge det, så prismæssigt lander det som regel i samme niveau som de øvrige hostede shops.
Magento
Magento er et kæmpe system brugt over hele verden. Det betyder, at du også kan finde udviklere over hele verden – til andre priser end danske udviklere. Til gengæld er de udenlandske udviklere ofte af en anden kvalitet end de danske og du kommer til at bruge mere tid på at forklare dem dine ønsker. Men får du først fundet udviklere, du kan kommunikere godt med, kan du have et forholdsvis billigt set-up på udviklere.
Magento 1.X er ved at være så gammelt og gennemtestet, at der stort set ikke er nogen fejl eller svagheder i det. Til gengæld har de så også stoppet udviklingen er af det og lige nu hedder nyeste version af Magento 2.0. Hvis du kigger efter en Magento løsning nu, så bør du gå med version 2, da det ikke er holdbart at basere en ny shop på Magento 1.X.
Magento kan tilpasses, som du vil, men ud af boksen er Magento ret langsomt i det og du bør som minimum få en udvikler til at se på at forbedre hastigheden på den. Danske Fat Kid kan anbefales til at få din Magento shop i gear.
Da Magento er så verdensomspændende, som det er, er der næsten ingen grænser for, hvad der findes af extensions til det.
uCommerce
uCommerce er dansk og bygger på CMS'et Umbraco.
Det siges om uCommerce at "alt kan lade sig gøre, du skal bare selv bygge det". Til gengæld er det et klippestabilt og godt shopsystem, når først du har fået sat ild til det.
WooCommerce
WooCommerce er verdens mest udbredte shopsystem. Men sandsynligvis fordi virkeligt mange små shops, der mere eller mindre bare træder vande, kører på WooCommerce fordi det er gratis. Du betaler kun for hosting.
WooCommerce er udbredt over hele verden og det betyder, du kan finde stort set alle former for integrationer og plug-ins til det. Det vil ingen ende tage. Desværre er nogle af dem af noget ringe kvalitet og kan medføre at de ikke er fremad kompatible eller sågar har sikkerhedshuller, så inden du bare installerer løs, skal du sørge for at tjekke kvaliteten af dem.
WooCommerce er bygget på bloggingsoftware og databasen bliver noget "bloated" af at agere webshop. Det betyder, at når du over 100 produkter eller får mange daglige ordrer, så har WooCommerce en tendens til at blive meget langsom.
Til gengæld er det meget billigt at få sat en WooCommerce shop op.
PrestaShop / ThirthyBees
Meget lig WordPress, så er PrestaShop meget nemt at installere og konfigurere. De har gjort det nemt med en simpelt "setup"-wizard, og så er man ligesom i gang. En anden positiv ting ved PrestaShop er, at det er ret billigt og nemt at komme i gang. Der findes utallige moduler som nemt kan kobles på, for at opnå den ønskede funktionalitet. Derudover har PrestaShop et ufatteligt brugervenligt administrationspanel, som selv de mest IT-tungnemme folk ville kunne finde ud af at administrere.
Som jeg ser det, så har PrestaShop en lidt rode og kaotisk kodebase (men det er vel en smagssag). Derudover, har PrestaShop lidt samme svaghed som WordPress med, at det kan være "for nemt", at installere nye moduler, for at løse et nu-og-her problem, hvilket (i bedste fald) kan forårsage en langsom og sløv webshop, og i værste fald komme til at konflikte med andre moduler eller PrestaShop selv.
Så kaster du dig over PrestaShop kan det godt anbefales at alliere dig med én, der ved noget om det.
Det kan også være en idé at overveje Prestashop klonen ThirtyBees. Det er en letvægts udgave af Prestashop.
Vil du se et eksempel på en ThirtyBees shop, så kan du kigge på Marineudstyr, der kører på ThirtyBees platformen.