Markedsføring af din nye webshop

For at få succes med din webshop skal der virkeligt sættes hårdt ind med markedsføring. Her kan du få inspiration til, hvordan du kan markedsføre din webshop

Inden vi kommer rigtigt i gang, så skal du huske nogle ting:

For det første er det ikke sikkert, at dét, der virker for den ene webshop, virker for den anden. Så fordi du har hørt en webshop have succes med et område, så er det ikke sikkert, du kan replikere det på din egen webshop. Du er nødt til at finde ud af, hvad der virker for dig.

Dernæst skal du vide, det tager tid. Du må ikke opgive fordi første forsøg ikke var en succes. Hvis du tænker at Google Ads ikke virker, så kan det være, at du har valgt forkerte søgeord, annonceret for bredt. Eller for smalt. Har skrevet for dårlig en annonce. Eller har en alt for dårlig landingsside. Der kan være mange parametre, der skal justeres på, for at du får succes med Google Ads (eller andre markedsføringskanaler for den sags skyld). Jeg selv er et godt eksempel. Jeg havde en webshop, hvor jeg solgte kondomer. Når jeg sendte et nyhedsbrev stod der i emnelinjen "Nyhedsbrev marts 2004" og mine nyhedsbreve solgte ikke for ret meget. Så stødte jeg på Christina Klitsgaard, der arbejder med email markedsføring. Jeg tog et af hendes kurser og lærte betydningen af emnelinjen og pludseligt blev email den bedste salgskanal for os. Nogle gange skal man bare lige knække nødden.

Husk også, at det ikke er et enten-eller spørgsmål. Bare fordi du har stor succes med SEO, så skal du ikke ignorere Google Ads eller Facebook Ads.

Min opfordring til dig er derfor at give det tid og prøve en masse forskelligt. Vær nysgerrig og modig, men ikke dumdristig. Så finder du nok noget, der virker for dig.

Nå ... vi skal til det. Lav en stærk kop kaffe og læs med.

SEO

SEO er mange webshop ejeres foretrukne marketingskanal, så den starter vi med. Det er en forkortelse for "Search Engine Optimization" og betyder på dansk "søgemaskineoptimering".

I bund og grund handler det om, at din side ligger øverst i søgemaskinerne, når nogen søger efter de produkter du har, eller de problemer, du løser. Hvis du sælger en havrebaseret creme, der hjælper mod uren hud, så er det ikke sikkert, at dine kunder søger på "havrebaseret creme". De søger sikkert på "hvordan fjerner man uren hud?" eller noget i den stil. Så det er ikke sikkert, du kan nøjes med at optimere din side til "havrebaseret creme". Der skal bruges mange kræfter på at finde de rigtige søgeord. Derefter skal der laves indhold, der matcher disse søgeord. Og når det så er gjort, så skal du skaffe en masse gode links til din side. Disciplinen kaldes "linkbuilding". Det er et stort arbejde, der aldrig slutter.

Vil du arbejde med SEO, så bør du læse den danske e-bog SEO-LEX. Når du har læst den, så er du ret godt inde i, hvordan SEO fungerer. Vælger du at hyre nogen til at udføre arbejdet, så er du virkeligt godt klædt på til at vælge den rigtige leverandør.


Google Ads

Google Ads hed tidligere Google AdWords. Det er de sponsorerede resultater i Googles søgeresultat og kan være virkeligt effektive. Hvor det nemt kan tage 1-6 uger før der sker noget med SEO, så kan du komme øverst i resultaterne med Google Ads på få timer. Bemærk dog, det sikkert bliver dyrt. Men her kan du forholdsvis hurtigt skaffe dig nogle besøgende i din nye webshop.

Prisen på Google Ads afgøres af et sindrigt auktionssystem, som du bør sætte dig ind i. Det er ikke så kompliceret endda og kan ikke forklares bedre end Hal Varian gør i videoen her.

Vil du i gang med Google Ads, kan jeg varmt anbefale at du henter den gratis e-bog fra SavvyRevenue. Du kan hente den her eller købe den som fysisk eksemplar for et symbolsk beløb. Det er en fantastisk introduktion til Google Ads.


Email marketing

Email markedsføring kender du måske som "nyhedsbreve" og måske tænker du endda "er der stadig nogen, der læser nyhedsbreve?".

-Det vil jeg love dig for, at der er.

Email marketing er vanvittigt effektivt og det er der flere grunde til.

Hvis du kigger på strategier som Facebook markedsføring, SEO og Google Ads, så er der store markedskræfter, der bestemmer, hvor stor succes, du skal have. Facebook kan vælge at sige "din Facebook post skal kun ud til 1% af dine følgere". Du kan ikke rigtigt gøre noget ved det. Du kan måske betale dig fra at nå længere ud. Men det er som at betale en dummebøde til rockerne. Når først de har fundet ud af at du vil betale 5$ for at nå ud til 100 personer, så tænker deres algoritme "lad os se, om han vil give 6$?". De mange 10-12 år jeg har brugt Facebook markedsføring er det kun blevet dyrere og dyrere. Og stigningen har oversteget inflationen, så det er ikke derfor.

Google kan også vælge at vise dit søgeresultat længere nede og hæve prisen på Google Ads, så det ikke længere er rentabelt. Men email markedsføring... der er du forrest på knallerten. Der er ingen (udover spamfiltrene), der kan sortere dig fra. Så her har du en rigtig god krog i dine potentielle kunder. Og hvis spamfiltrene er dig venligt stemt, så når du ud til 100% af din email liste.


Affiliate marketing

Affiliate markedsføring har en kæmpe fordel for dig som nystartet. Det er så at sige "no cure no pay"-markedsføring. Der er andre, der laver markedsføringen for dig og så betaler du dem kun, hvis du sælger noget. Men ... inden de laver markedsføringen for dig, skal du jo markedsføre dit affiliateprogram overfor dem. Så det kræver lige lidt benarbejde at komme i gang. Men for nystartede webshops med stram økonomi, er det en virkeligt sikker markedsføringskanal, da du ved, at udgifterne ikke stikker af uden at indtægterne følger med.

Det foregår sådan her: En person, lad os kalde ham Finn, har en eller flere hjemmesider eller måske bare en populær Instagram side. Lad os sige, Finn har en blog om vandring i Skandinavien. Han har virkeligt mange besøgende på bloggen. Du sælger outdoor-udstyr. Nu indgår du og han en aftale (via et affiliate bureau for at gøre alting nemmere). Du sætter et stykke kode ind på din side, så affiliate bureauet kan se, om en bruger har købt noget. Nu begynder Finn at skrive på sin blog, at han anbefaler produkter fra din side. Hver gang han linker til produkterne, så tilføjer han lidt til url'en – kunne bare være ?affiliateid=3355.

Når en besøgende lander på din side, så noterer affiliatebureauets kode, at den besøgende blev sendt fra Finns side (den ved at affiliateid 3355 er Finn). Hvis den besøgende køber noget (det gør nok 3 ud af 100), så noterer koden lige "der er en bruger, der har købt for 800,-" i sin database. Du har angivet en procentsats, du vil betale til dine affiliates – for at gøre det nemt, så lad os sige 10%. Så nu noterer bureauet, at der lige skal overføres 80,- til Finns konto.

Man sidder naturligvis ikke og overfører 80,- hver gang. Man overfører typisk 3000,- til affiliatebureauet og så sørger de for at udbetale til Finn (og de andre affiliates).

Og her er noget virkeligt genialt: Hvis din kunde returnerer varen, så kan du faktisk annullere aftalen med Finn. Så selv i de tilfælde, hvor varen kommer retur, skal du ikke betale noget. Så det er vitterligt no cure no pay-markedsføring.

Har du en dansk webshop, vil jeg anbefale, at du opretter en konto ved Partner-Ads. Der er mange danske marketers, der er klar til at markedsføre din webshop.

Har du brug for sparring til at komme i gang med din affiliate markedsføring, kan du tage fat i Mikael Rieck fra Affiliate-Manager. Han har mange års erfaring med affiliate markedsføring.


Influencer marketing

I princippet er influencere lidt i stil med affiliate marketing, og du kan sagtens bruge den model til at få influencere til at markedsføre din webshop.

De fleste "influencere" arbejder bare typisk med en social medie profil som typisk Instagram eller SnapChat. Her har den flere tusinde følgere og promoverer så dine produkter. Nogle gange afregner man med et engangsbeløb til influenceren. Andre gange får influenceren en rabatkode, de kan dele med deres følgere. Når måneden er ovre så ser man, hvor meget salg der er genereret med den rabatkode og så får influenceren typisk en procentsats, som man har aftalt inden. Det er jo også en slags no cure no pay-markedsføring, men her er udfordringen lidt at du først giver en rabat og så giver et cut til influenceren. Så det kan godt vise sig at blive en forretning uden overskud. Men det kan jo stadig være en god måde at få volumen på din webshop, at få din shops navn ud til folket og få ryddet ud i dit lager.

Du kan evt. bruge en tjeneste som Loggershut eller MakeInfluence til at finde influencere med.

Vil du inspireres yderligere, så lyt til denne podcastepisode eller denne her om influencer marketing


Sociale medier

Ligesom med Google, så kan du dele sociale medier op i to:

  • Betalt markedsføring
  • Organisk markedsføring

Lad os antage du sælger outdoor udstyr. Så kan du jo godt have en gruppe, der hedder "Os der vandrer på Hærvejen" med en 20.000 følgere. Her bliver der netværket og delt om vandreruter på Hærvejen. Men ind imellem kan du jo godt markedsføre din egen webshop med konkurrencer, tilbud m.m. Husk blot at overholde markedsføringsloven og hvad der ellers er af regler for den slags. Men gør du det tydeligt at det er reklame, så er der intet i vejen for at du med jævne mellemrum reklamerer for din egen webshop. Det er én type organisk markedsføring i de sociale medier.

Du har sikkert også en firmaside for din Facebook. Her kan du jo skrive en opdatering og nå ud organisk. Men ... Facebook har fundet ud af, at du sidder med en pose penge. Så i de fleste tilfælde vil dine organiske opslag ikke nå særligt langt ud.

Det betyder, at vil du langt ud med dem, så skal du som regel til lommerne og betale for det. Og så er vi ovre i betalt markedsføring på Facebook. Der er intet i vejen med det – du skal bare være klar over, at det som regel koster. Kunsten er så at få flest mulige besøgende for færrest mulige penge.

Men det er ikke nødvendigvis kun besøgende man er ude efter. Man kan også gå efter det gode gamle "branding" (altså kendskab til din shop) eller at de tilmelder sig dit nyhedsbrev. Det kan de gøre igennem betalte Facebook annoncer.

Du kan også køre målrettet markedsføring specifikt mod besøgende i din webshop, som har lagt en vare i kurven, men ikke har gennemført ordren. Der er et hav af muligheder for at målrette og automatisere sin betalte markedsføring på Facebook.


PR

PR er også en mulighed. Det er ikke nemt – men når PR bolden ruller, så kan det gå virkeligt stærkt.

PR handler jo egentligt om at du får presseomtale. At skaffe det kan være virkeligt besværligt og der er ingen garanti for at det virker. Men du kan være heldig at omtale i pressen også giver et link – og så hjælper det dig jo også i din linkbuilding.


Content marketing

Den her er lidt sværere. Content marketing – eller indholdsmarkedsføring som det bliver kaldt på dansk – er en smuk disciplin. Opgaven går ud på at man laver indhold som målgruppen gerne vil have.

Nogle brancher er en sand guldgrube af muligheder for at lave content marketing. Lad os prøve at se på nogle eksempler:

  • Du sælger værktøj – her er det oplagt at lave en guide til, hvordan man bruger rawlplugs, borer i mursten, hænger hylde op etc. Guiden kan i øvrigt fint kombineres med en video.
  • Du sælger hundeudstyr – lav en guide til hvordan man vælger den rette sele til hunden, hvordan man lærer sin hund at sitte, gå pænt etc. Herefter kan du få besøgende ind på søgninger som "lær hunden at gå pænt" og "lære hund at sitte".
  • Du sælger sportsudstyr – lav en oversigt over alle halvmaratons i Danmark, lav en guide til at vælge de rigtige løbesko
  • Du sælger rengøringsartikler – lav en guide til at gøre en ovn ren, at få rene fuger i brusenichen etc.

Content marketing kan egentligt laves på mange platforme. Du kan åbne en YouTube kanal, du kan blogge eller du kan lave en podcast, som er yderst populært blandt virksomheder lige nu.

Content marketing har flere fordele. Hvis du laver den ultimative guide til noget, så vil den over tid sandsynligvis få links fra andre hjemmesider og blive delt i diverse Facebook grupper. Forestil dig du har lavet en guide til at style noget på en bil, f.eks. sætte nogle specielle lygter på din Toyota Hiace. Der findes et hav af Facebook grupper, hvor man nørder emner og der kan nemt komme et spørgsmål om, hvordan man skifter lygterne på en Toyota Hiace. Her kunne andre – eller dig selv – nemt lige dele din guide til det.

Og her skal du så have et tip til det: For at finde ud af hvilket indhold, du skal lave, så kan du med fordel melde dig ind i diverse interessegrupper på Facebook og holde øje med, hvad der bliver spurgt om. Hvis rigtigt mange spørger om "Er denne her sovepose varm nok?" i en gruppe om friluftsliv, så kan du jo lave et blogindlæg om hvordan man vurderer, hvilken sovepose man skal bruge under hvilke forhold.

På den måde ved du, at du får lavet indhold, som er efterspurgt.

Overordnet set må man sige, at content marketing lapper ind over både SEO og sociale medier (da mange også opfatter YouTube som et socialt medie).