7 tips til ny-begynderen udi foredrag

De sidste par år har jeg holdt flere og flere foredrag / oplæg. Første gang jeg blev spurgt, tænkte jeg ikke meget over det og gjorde det bare. Resultatet blev derefter. I dag har jeg gjort mig rigtigt mange tanker om det (faktisk så mange, at jeg for et års tid siden overvejede helt at stoppe). Problemet er at alle kan snakke og alle kan lave en PowerPoint - ergo kan alle holde et oplæg. Desværre er det ikke så simpelt. Det er virkeligt svært at levere et godt oplæg og lave en god PowerPoint/Keynote.

Jeg skal ingenlunde kalde mig ekspert ud i disciplinen, men jeg vil godt dele 7 tips (eller erfaringer om du vil) til dig, der gerne vil i gang med at holde oplæg eller er begyndt.

1. Kom i god tid

Måske en no-brainer, men altså det indbefatter også at have fået noget vand, været på toilettet og det allervigtigste: At have afprøvet projektor, evt. mikrofon og fjernbetjeningen.

2. Lav en præsentations-bruger på din computer

Det ser bare så dumt ud, når din ven skriver på Twitter eller Messenger "Har lige været ude at skide" og det dukker op på skærmen (som du ikke kan se, fordi du kigger på publikum, der til gengæld begynder at skraldgrine).

Du kan jo godt bare lukke Skype, Twitter m.m., men lur mig om du ikke har glemt noget. Jeg ved, at Jacob Kildebogaard bl.a. har været udsat for at få sin Dropbox sync'et med en fil med et meget uheldigt filnavn under en præsentation/undervisning. Folk der vil lave practical jokes, skal nok finde en måde at gøre det på.

3. Spis et æble

Lige inden du går på. Det er ikke overtro eller noget. Fik engang den videnskabelige forklaring, men kan ikke huske den. I hvert fald er der noget i æbler, der gør, at munden producerer mere spyt. Det er rart nok, når man skal tale 45-50 minutter.

4. De kommer for at høre dig - ikke om dig

Drop alt det der med at du har tre børn, har læst fire steder etc. Folk kender dig godt, ellers var de ikke kommet. Anyway - vil de absolut vide det, så skal de nok spørge bagefter. Sig dit navn og gå i gang.

5. Fjern ord

Der er ingen pointe i at skrive nogle bullets på dine slides og så stå og læse dem op. Folk læser hurtigere, end du læser dem op. Det betyder, at hvis du kører det show af, så er du overflødig. Sørg for dine slides kun indeholder din mest nødvendige pointe.

6. Sæt ting i perspektiv

Når jeg taler og inddrager Kondomaten, så siger jeg ikke, at vi sælger X kondomer om året. Jeg siger, at vi "leverer beskyttelse til 22 et halvt knald i timen døgnet rundt". Folk kan bedre sætte ting i perspektiv til noget de forstår. Da Steve Jobs præsenterede den første iPod sagde han heller ikke "denne her indeholder 8 GB data", men "din indeholder hele din pladesamling 2 gange - hvis du har 400 CD'ere" eller noget i den stil

7. Lej et par gamle damer

Folk kan godt lide, at der sker noget sjovt. Er du ikke selv sjov, så kan du jo altid være det på andres bekostning. Ved et statist-bureau kan du leje f.eks. 2 gamle damer, som skal komme ind midt i dit oplæg, stille nogle dumme spørgsmål, være forvirrede på et højere plan. Det kan godt være folk ikke griner af dine jokes, men de griner i det mindste :-D

Vil du ha' mere?

Seth Godin har skrevet en gratis pdf kaldet "Really bad PowerPoint (how to avoid it)" - Den kan du hente her

Han har også lavet 9 tips til bedre PowerPoints, som er værd at ta' et kig på.

Du kan også få inspiration af at se disse slides med tips igennem.

Er du på vej ud i landet for at holde foredrag så held og lykke. Håber du kunne bruge mine tips.
Webshop ShoporamaCasper Schneidereit 28/03/12 00:23

Jeg prøvede på et tidspunkt at 'holde foredrag' for mig selv, mens jeg kørte bil. Det var faktisk ret svært at få kommunikeret tingene ud, på en fornuftig/stabil måde.

En god øvelse, jeg selv har fået en del ud af, er at bruge powerpoint, men selve præsentationen må ikke indeholde tekst. 'Foredraget' kan være om hvilket som helst relevant emne.

Min egen foredrags erfaring strækker sig til (tvangsindlagte) værnepligtige. Der er humor i hvert fald et rigtig godt virkemiddel :-).

1

Jacob Kildebogaard 28/03/12 06:27

Glimrende råd du giver.

Ift. punkt 2, så er historien dog ikke helt så god. Jeg har holdt nok foredrag og underviser så meget at jeg godt vidste den skulle være lukket. Min partner in crime (a ka Søren Riisager) ville bare se om han kunne være sjov med en dropbox fil. Joken fejlede ikke noget ;)

Jeg har et ekstra punkt til listen til nybegyndere (specielt dem der spørger hvordan de kommer i gang): Start med mindre gratis oplæg. Vær ikke kritisk fra start, og tilbyd fx at være ekstra taler (opvarmer) uden at du skal have noget for det. Lav 15 gode minutter frem for 45 dårlige, og gør alt hvad du kan den dag. Tag imod feedback og lær, og få justeret alt til før næste gang.

På den måde kommer du i gang og bliver bedre og bedre, for til sidst at blive efterspurgt og få betaling for oplæg.

2

Jacob Kildebogaard 28/03/12 06:39

Lige en anbefaling mere: Hav altid din præsentation på flere devices. Fx både på din bærbar og på USB stick (og gerne også liggende et sted der kan tilgås online).
Jeg husker stadig den første WAW i KBH hvor den spanske taler havde fået stjålet sin computer i lufthavnen = ingen præsentation.

Man kan også havne i problemer ift. at ens computer ikke må sluttes til af sikkerhedshensyn, så der er usb stick nødvendig (spørg mig ikke hvordan sikkerheden øges af tilslutning af filer til interne computere ift. skærmtilslutning til projekter - det var det offentlige...).

3

Jacob Kildebogaard 28/03/12 07:12

Lige endnu et tip (du kan ligeså godt omdøbe det til 10 gode tips ;) )

Kend tilhørernes forventninger
Uanset hvor mange gamle damer du hyrer, eller hvor mega skarp du er faglig, så kikser dit oplæg, hvis du ikke kender tilhørernes forventninger. Jeg ved Thorborg har en liste med spørgsmål han altid skal have svar på forud for et oplæg. Personligt tager jeg en god dialog med dem der booker mig - hvem kommer, hvor har de hørt mig før og hvad synes de der var godt der, skal det være lavpraktisk eller lidt mere flyvsk og inspirerende, skal der være opgaver indbygget mv.
Få altid deltagerlisten og undersøg nogle af dem nærmere. Brug eksempler fra deres sites, og lær hvad du kan. Skal jeg fx holde oplæg for 30 virksomheder, så ved jeg hvilket analytics værktøj de benytter og om implementeringen er lavet nogenlunde (ud fra hvad man kan se i koden). Omhandler det ikke deres hjemmesider, så tjek deltagernes linkedin profil så du har forståelse for deres baggrund.

Jo mere du ved om dine tilhørere, jo mere nærværende kan du gøre det, og samtidig kan man overraske dem ganske fint til tider :)

4

Søren Sprogø 28/03/12 10:24

Haha, de to gamle tanter til WAW Aarhus var geniale! Vidste ikke du havde hyret dem :-P

Et par tips fra mig også:
- Jeg har altid min præsentation med på en USB, og foretrækker at fyre den af på en "lokal" computer. Så skal man ikke bøvle så meget med hardware, strøm, netværk osv. osv.

- Jeg har altid en lille trådløs mus med i tasken. Fungerer perfekt til at skifte imellem slides, så man ikke skal ned på computeren for at trykke videre. Giver et meget bedre flow i præsentationen.

- Planlæg dine slides ud fra, at du ikke har adgang til internettet.

- Det værste jeg nogensinde har været ude for var, at min præsentation var færdig 10 minutter før tid. Og at publikum ikke havde nogle vilde spørgsmål, vi kunne slå tiden ihjel med. Så jeg er begyndt at have en bonus slide i slutningen, i tilfælde af at timingen skulle gå helt galt.

- Jeg har selv et par slides, der er fyldte med ord. Og det er simpelthen en mega dårlig ide! For jeg har lagt mærke til at mange deltagere sætter sig til at læse den, fremfor at lytte. Og det er jo ikke meningen.

- Hvis du ikke gidder lave en præsentationsbruger, så sørg for at have ryddet op på dit skrivebord! Windows har det med at forkorte lange filnavne. F.eks. bliver "Google Analytics rapporten" nogle gange til "Google Anal...", og det ser bare ikke så pokkers professionelt ud ;-)

5

Potter 28/03/12 12:47

Gode råd - tak for det...

Folk spørger altid efter slides. Derfor gør jeg følgende:

Smider dem på SlideShare og embedder dem på min blog - og henviser til bloggen. Med lidt held ender de på min Facebookside, podcast og nyhedsmailliste.

Til tider har jeg noget med i mine oplæg, som kun skal komme deltagerne til gode. Så laver jeg to versioner: een til oplægget og en anden som jeg deler på min blog. Nu skriver jeg praktisk talt intet i mine præsentationer - det vil jeg gerne selv fortælle - så PowerPointen giver mest mening for dem der har hørt oplægget. Så kan andre komme næste gang jeg holder oplæg.

Og så det sidste tip - som jeg ikke er stolt af - men det kan være nødvendigt. Der er ikke noget værre end en oplægsholder der skøjter henover de sidste 33 slides, fordi tiden er gået. Tiden kan jo smutte hvis der er mange gode spørgsmål. Derfor kender jeg numrene på mine slides. Ved at taste nummeret og "enter", kan jeg hoppe til forskellige "kapitler" i mit oplæg. Så er der ingen der føler sig snydt.

Og så det allersidste: gå aldrig over tiden. En aftale er en aftale - et slut tidspunkt er et slut tidspunkt. Tro mig - det ved jeg fra evalueringerne til Digital Markedsføring. Det pisser folk af - også selv om det er vildt spændende det du har at fortælle.

6

Ann-Christine 28/03/12 15:43

Det er super fine råd, Morten.
Helt lavpraktisk, så synes jeg at det kan fungere ret godt hvis jeg holder foredraget/mit indlæg et par gange derhjemme. Alene. Hvor jeg gennemgår det hele et par gange og taler højt. Det kan virke meget mærkeligt i situationen, men det giver en god sikkerhed i sit stof. Det gør, at jeg bliver helt fri af et evt talemanus. Men ikke mindst så gør det også at jeg kan både være impulsiv i mit indlæg og at jeg kender min tidsramme ret præcist.

Dertil synes jeg, at det virker godt når der er en god opbygning af indlægget:
1) Sig hvad du vil sige
2) Sig det
3) Sig hvad du har sagt

7

Christian Kjær 28/03/12 22:59

Ganske fornuftige råd, og jeg vil da krydre det med et mere. Undervejs, hvis man kommer til at "flyve" lidt i emnet eller man skal snakke lidt længere tid om en slide. Så brug AV mute knappen på fjernbetjeningen så der er sort skærm. Det gør at deltagerne de kigger på dig og ikke på din powerpoint som de efter 3 minutter kan udenad alligevel.

8

Johnny 30/03/12 15:45

Et par tip, der kan påvirke tilhørernes opfattelse af foredragsholderen:

* Lad være med at drikke vand af en flaske - hæld det op i et glas. Mange har en tendens til at slubre/snaske i flasken eller ende med at hælde vand ned ad sig selv, og de fleste ender med at bruge den som pegepind til både at pege på deres dias og på tilhørerne. Nogle slipper af sted med flasken, de fleste gør ikke. Men pas på ikke at vælte glasset ned i computeren - det er eneste fordel ved en flaske med skruelåg.

* Hvis diskussionen går ud over det oprindelige indhold, så kan man risikere at få spørgsmål, som man ikke kender svaret på på stående fod. Lad være med at blive fristet til at slå det op i Google, så folk sidder og venter (medmindre du har en pause undervejs) - læg i stedet en seddel frem, hvor folk kan skrive deres e-mail-adresse, så du kan kontakte dem. Du kan også blot give dem din e-mail-adresse, men så skal de pludselig kontakte dig, og det giver ofte et bedre indtryk, hvis man som foredragsholder følger op bagefter - så kan de også lige få en reminder om dit nyhedsbrev eller andet i e-mailen, som ellers ville være spam. Umiddelbart virker en seddel ikke praktisk, hvis der er mange tilhørere, men det bliver som regel det samme antal deltagere, der skriver sig på, uanset antal deltagere.

Jeg deltog en gang i et foredrag, hvor foredragsholderen havde skrevet "Dias 1 af 173" nederst til højre på side 1. Der blev sukket en del på tilhørerpladserne - alle tjekkede det åbenbart for at at kende pinslerne på forhånd. På næste dias var sidetallet så skiftet ud med "Only joking", og så sad alle pludselig og grinte - og det er aldrig skidt for stemningen.

9

Morten Vadskær 31/03/12 14:37

Nogle vældigt gode tips, der kommer i kommentarerne. Kan jo snart rette det til 47 tips til den, der skal holde oplæg ;-)

@Speiermann Den med "only joking" var god. Alle bemærker den slags.

@Kildebogaard Får du simpelthen deltagerlisten til et arrangement som WAW? Synes godt nok det er ambitiøst. Men du er jo også en lille stræber.

10

Jacob Kildebogaard 31/03/12 14:44

@Vadskær: Lige WAW gør jeg ikke, men der har jeg en rimelig god fornemmelse for målgruppen. Men man kan faktisk rigtig ofte godt få listen. Om jeg tjekker alles sites på forhånd afhænger selvfølgelig af antallet af deltagere, og arrangementets type.

11

Michael Leander 31/03/12 21:30

Rigtig godt og relevant indlæg, og super gode kommentarer.

Mange af Morten's praktiske råd er lige i øjet - og den med æblet et godt tip, som jeg ihvertfald skal have prøvet af.

Men jeg er sørme ikke enig i at man absolut skal følge alle disse regelsæt om få slides, billeder og ikke ord osv. For der er intet, der tilsiger at det giver en bedre oplevelse hos deltagerne.

Min erfaring er, at det handler om at finde sin personlige stil. Og så være tro mod den. Hvis du er bedst tilpas med mange slides, så gør det, og sørg for at få det til at virke levende og inspireret. Hvis du er mere tryg ved at bruge bullets og tekst, fremfor billeder, så gør det. Sådan groft sagt.

For - til syvende og sidst er det dig og det du siger, der skal levere varen - ikke udstyret.

Råd nummer 48: Sørg for at få en god start. Om muligt, så tænk meget over hvad du vil sige/gøre de første 2-3 minutter. En god start er voldsomt vigtigt for det videre forløb.

12

Steffen Daleng 01/04/12 14:43

Nu har jeg holdt noget i retningen af 300+ lektioner/oplæg gennem tiden, så måske jeg kan spæde til med et par enkelte observationer der ikke er inkluderet her.

Her dog det jeg synes er det absolut vigtigste
1. Hold tiden. Og test hjemmefra på testpersoner, så du ved at dit oplæg kan klares på den givne tid, så du ikke står med et halvt oplæg og kan se at tiden er udløbet. Det er det absolut værste og ALLE der har prøvet at lave flere oplæg, vil prøve dette før eller siden - særligt i starten - og det er hamrende pinligt at få det røde lys og stadig have 15 minutter af dit oplæg tilbage.

2. Murphys lov er det samme som tyngdeloven under et oplæg. Hold dig væk fra; Gremlings der er fodret efter midnat, stikkontakter, paraplyer, sorte katte, stier, og hav for helvede det oplæg printet ud i hardcopy til når din computer med din Powerpointpræsentation vælger at trække stikket eller anden teknik driller - for det sker for ALLE.

3. Studer indlæringskurven og tilrettelæg tit indlæg efter faktuelle forhold. 500 mennesker i et varmt og indelukket auditorium = zzzzzzz - uanset hvor sjov eller fancy du er. Men studerer du den gængse indlæringskurve, så ved du hvornår du skal indføre punchlines og evt cases, så du kan få Snoozerne op af stolen, og få dem sparket med ind i action igen.

4. Humor. Har du den ikke, så lav den hamrende tør. Selv dårlig humor er værd at grine af og det får hjernen igang og giver mere energi.

5. Som antiråd til Mortens Æble. Tyggegummi = Absolut no-go.

6. Sørg for at at have styr på dit kropssprog og sørg for at kigge på ALLE deltagere og rundt i salen under dit oplæg. Lad være med at fokusere på bestemte personer, selvom det er hamrende normalt at når du finder den ene person i salen som du VED du har i din hule hånd, så er det så let at lade blikket hvile der og tale til "ham/hende" men den går ikke. Få alle med og kig alle i øjenene. Lad blikket løbe henover hver enkelt række og kig dem alle i øjnene. Fang dem der sidder og døser hen og lad det ikke ses som et nederlag - det er helt naturligt at vi sidder og bliver trætte i en koncentrationsproces, særligt på den forkerte side af indlæringskurven.

Jeg kørte over en periode med videooptagelser af mine oplæg og så dem så efterfølgende - Du lærer sindsygt meget ved at se dig selv stå på scenen, og ser pludselig om du er en autoritet, en performer, eller om du bare er en tør gren.
Så det er også et godt tip til videreudvikling.13

Bibbi Bryld 01/04/12 23:21

Jeg har lyst til at bidrage med at henvise til dette videoklip, som fortæller 'what not to do' med en præsentation - set fra en humoristisk vinkel.
Overdrivelse fremmer forståelsen!

14

Mogens Møller 06/04/12 12:13

Virkelig mange gode råd i dette indlæg og kommentarer.

Hermed lige et par stykker mere:

1) Præsenter hurtigt en agenda for oplægget, så folk ved, hvad de kan forvente og se frem til. Det hjælper også dig selv til at beholde den røde tråd i oplægget.

2) Hvis muligt, hav en case eller historie, som du løbende vender tilbage til under oplægget og som selvfølgelig relaterer sig til indholdet.

Jeg har selv holdt en del oplæg om splittests og har præsenteret en case i små bidder i mellem afsnittene i oplægget og så selvfølgelig løftet sløret for resultatet til sidst. Det har haft en rigtig god effekt.

15

Dorte Møller Madsen 07/04/12 00:38

Hej Morten
Smiler stadig over den med de to lejede damer :) skrev et blog-indlæg om emnet i sidste uge. Synes dit indlæg og kommentarerne her giver mig håb - håb for at vi snart slipper forbi den generation der aldrig helt forstod hvordan PowerPoint / Keynote anvendes som støtte og ikke som "krykke".. til ens oplæg.

Jeg skrev et indlæg på min blog næsten samtidigt med dit ang. tips til præsentation - kan læses herl
Dbh Dorte

16

Martin Hjort 09/04/12 20:24

Masser af fede tips og tak for det :)

Jeg har dog et spg som I ikke kommer med tips til: Hvordan kommer man i gang? Det jeg mener er et tip, lidt hjælp, til at finde ud af hvordan man "kommer på banen". Hvor skal jeg opsøge de første foredrag, hvordan kommer jeg i kontakt med de mennesker/steder, der måske kunne have interesse i et foredrag fra mig?

Mvh Martin

17

Søren Sprogø 10/04/12 11:33

@Martin: Jeg ved ikke om det er et godt tip, eller om det kan bruges i dit tilfælde, men her er den korte historie om, hvordan jeg selv kom igang:

Jeg startede min egen blog op, hvor jeg bloggede om det emne jeg er "ekspert" på. Samtidigt involverede jeg mig i andre lignende blogs, dvs. fulgte dem og kommenterede aktivt.

På den facon fik jeg spredt mit navn ud, samtidigt med at jeg fremstod med en hvis form for autoritet inden for emnet. Folk kunne jo selv læse og vurdere på min blog, om de mente at jeg vidste hvad jeg talte om.

Og langsomt begyndte der at komme henvendelser ind, med folk der gerne ville have mig ud og tale.

Sørg desuden for at involvere dig i eventuelle lokale brancheforeninger. F.eks. IT-forum eller diverse iværksætter-foreninger. De vil hellere end gerne have folk ud og tale om alle mulige emner, og det er et godt sted at få prøvet sit materiale af over for en forholdvist lille mængde mennesker.

Håber det kan bruges :o)

18

Martin Hjort 10/04/12 11:48

Tak, det kan i høj grad bruges :)

Har en blog i tankerne, så det var egentligt bare fedt at få bekræftet at det var en god idé og den med brancheforeninger mm. er også noteret :)

19

Morten Vadskær 11/04/12 20:22

Jeg vil først sige tak for alle de fede kommentarer, der er spækket med råd til folk, der skal holde foredrag. Det er suverænt.

Dernæst vil jeg sige til Martin at man nok skal opsøge det og øve sig på mindre forsamlinger m.m. Det ER vitterligt noget sværere, end jeg først havde troet.

Er du indenfor IT har du jo muligheden her om lidt over en uges tid. Jeg er selv lidt hårdt spændt for op til Marketing Camp, men var jeg ikke det, så var jeg helt sikkert at finde der.

20

Martin Hjort 11/04/12 20:27

Tak for tippet, det lyder fedt :) Er selv meget hårdt spændt for pt. så når den ikke i denne omgang, men den er helt sikkert noteret :)

21

Kasper Hundebøl Hamann 13/04/12 09:34

Super indlæg som altid Morten.
Selv har jeg kun holdt enkelte foredrag for mindre forsamlinger. Det sværeste har klart været at holde et på Engelsk, selvom jeg vidste meget om emnet. Det er unægtelig noget andet, når man ikke taler sproget i det daglige - men det er en god udfordring :-)

Der er kommet rigtig mange guldkorn her i kommentarerne, så de er noteret!

Slutteligt en lille usability bøn - jeg kan næsten ikke læs m'erne i kommentarerne :-)

22

Jeppe Kjærsgaard 16/05/12 13:44

Hejsa

Et lille område som jeg ikke mener nogle andre har været inde på - kig ned af dig selv inden du går ind.

...har du spildt kaffe ned af dig selv? Så sig det med det samme - gerne som en joke. Ellers bruger dit publikum de første 2 min på at tænke på det

...har du lynet alle lynlåse eller knappet alle knapper?

...knirker du? Det er ikke noget mere forstyrrende med en oplægsholder der går rundt med sko der knirker...det går bare ikke...

tak for endnu post hr. Vadskær :)

Jeppe

23

Susie Kierkegaard 04/06/13 00:01

Vær dig selv.
Vær så afslappet og autentisk, som muligt.
Gå ind med en følelse af, at du gerne vil berige dine tilhørere - så de går hjem og har haft en bedre dag fordi de har hørt dig.

Jeg har lavet fejlen med alt for meget tekst, og er næsten nede på 'kun' at bruge fotos. Er dog ikke nået der helt endnu, men tror måske egentligt at det er mit endelige mål.

Fantastiske kommentarer og tips, tusind tak for dem.

24

Jacob Worsøe 28/07/14 10:38

Mega fede tips, som helt sikkert har gjort mine præsentationer meget bedre!

Jeg vil da også godt lige tilføje et til listen: Husk pauser!

Man glemmer nemt hvor hårdt det egentlig er at sidde nede i salen, og holde fokus i længere tid, mens man bliver bombarderet med ny viden. Jeg afholdte på et tidspunkt en 3 timers workshop, hvor en af kursisterne stoppede mig efter 1,5 time, og spurgte om der ikke snart kom en pause. Jeg havde bare snakket og snakket og fuldstændig glemt tiden.

Nu har jeg altid pause slides indlagt i mine præsentationer, så jeg tvinger mig selv til at holde 5 minutters pauser hvert 45. minut. Det har også den fordel at man blive tvunget til at forholde sig til hvor lang tid de enkelte dele af præsentationer skal tage, og man får derved nogle gode milepæle i præsentationer, så man hele løbende kan tilpasse tempoet i præsentationer, så man når igennem det hele.

25

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er seks + to? (skriv tal - ikke bogstaver)