Programmatic SEO

Hvad er programmatic SEO og hvorfor er der så megen hype om det lige nu?

Måske vi skal starte med hypen først. Programmatic SEO eller pSEO, som det også forkortes er slet ikke nyt. Du har kunnet læse om det her på bloggen for fem år siden og personligt har jeg rodet med det på mit hobbyprojekt om ishockey i 4-5 år.

Men ind på scenen træder Halfdan Timm. SEO-mand, podcaster, Meme-maker og partner i Obsidian Digital og virkeligt dygtig til at komme ud over rampen. Han opdagede for nyligt programmatic SEO og så skal jeg da ellers love for, at der blev skrevet hyldestopslag på LinkedIn og Facebook fra den gode hr. Timm.

Halfdan elsker programmatic SEO

Lad det være sagt med det samme: Jeg elsker det også.

Programmatic SEO er både sjovt og effektivt. Og i indlægget her, vil jeg dykke lidt ned i det og dele mine erfaringer med det.

Ud over mine indsigter, så vil jeg slå et slag for Søren Riisagers LinkedIn artikel her. Han kommer ind på rigtigt mange af de faldgruber og udfordringer, der er med programmatic SEO.

Hvad er programmatic SEO?

I klassisk SEO tog man og skrev sine tekster måske lidt for optimeret til søgemaskinerne. Hvis du f.eks. skriver om finansnyheder, så sidder du og skriver løs om de firmaer, du får nyheder om.

I programmatic SEO sætter man en række regler op for en robot, der så eksekverer det hvert minut eller noget. Her kan du se, hvordan det kunne se ud (i en slags pseudokode):

  1. Check om der er kommet nye regnskaber på Virk.dk
  2. Hvis der er kommet regnskaber, så hent det
  3. Sammenlign resultatet med samme firmas regnskab sidste år og forrige år
  4. Hvis årets resultat er mere end dobbelt så stort som sidste år, så skriv en overskrift med "Kæmpe fremgang for [FIRMANAVN]"
  5. Skriv en h2'er, hvor der står "[FIRMANAVN] øger årets resultat med XX %"

Ovenstående er blot en forsimpling, så du kan forstå principperne bag. Du kan godt se, at hvis man kombinerer det med ejerforhold og andre data, så kan man løbende lave en masse indhold. Det er lidt sådan, de gør det på f.eks. Lasso.dk. Nyheder ud fra de data, de kan hente fra Virk.

Men i en tid, hvor alle kan programmere med no-code eller low-code værktøjer, så er programmatic SEO blevet allemandseje. Hypen kommer givetvis nu, fordi det er blevet nemmere at udføre.

Læg dertil, at du kan få AI til at hjælpe med at skrive en pæn tekst, så er du altså ved at have et slagkraftigt værktøj.

Udfordringer ved programmatic SEO

Det er ganske rigtigt nemt at få diverse værktøjer til at hente data og så masseproducere indhold og sprøjte ud på en Wordpress side. Egentligt bare en forfining af det SEO, man i gamle dage lavede med en spinner.

Den type indhold kan også sagtens ranke. Min erfaring er dog, at der er to svære aspekter i det:

  • At fastholde sine placeringer
  • At tiltrække besøgende, der konverterer

At lave mange sider i dag er nemt. At sørge for, at det ikke bare bliver tyndt indhold, er væsentligt sværere (er Søren Riisager også inde på i sin artikel.

Så hvis du tænker "Wow... her kan jeg dælme lave meget indhold", så er det sandt. Hvis du også bliver imponeret over mængden af trafik, du får, forstår jeg det godt. Men du skal lige vende skråen engang. For når først den indledende jubel har lagt sig, så lægger besøgstal og konverteringsrate sig også ofte tilsvarende. Skal man så undlade at lave Programmatic SEO?

-Nej, det synes jeg bestemt ikke. Det er både sjovt, kan være utroligt effektivt. Kan være eneste økonomiske løsning: Lad os antage, du er i en branche, hvor der ikke er budget til at skrive manuelt om emnet. Her kan det sagtens vise sig praktisk at benytte Programmatic SEO til at lave indhold.

Inden du går i gang, skal du nok bare spørge dig selv om det bidrager til noget godt. Kaster du mange ressourcer efter det, så spørg dig selv, om det er langtidsholdbart.

Det har jeg lært af programmatic SEO

Din datakilde ændrer sig

Lad os antage, du har sat en scraper til at hente noget indhold. Vi kan sige et sportsresultat. Du henter hjemmeholdets mål og udeholdets mål. Det går fint. Det er tal som 0, 5, 2, 1, 3 (typiske cifre i en fodboldkamp).

Men en dag ændres dataformatet. Det er der ingen, der kommer og fortæller dig. Så i feltet, hvor man normalt skrev scoren, skriver man nu nummeret på første spiller på udskiftningsbænken. Eller antal tilskuere. Og din scraper henter gladelige det ciffer. Så pludselig får du måske en score, der hedder 1-43.

Det kan også være du slet ikke får et tal. Den slags skal du sætte noget overvågning op på. Du kan f.eks. sætte en overvågning op, der filtrerer det, så den siger, det skal være et tal. Det skal være 0 eller positivt. Og hvis det er over 12, så skal du have en besked (det kan jo godt være en kamp, der slutter 1-14, men her er det rart lige at have en manuel godkendelsesprocedure).

Byg intern linkbuilding ind i det

Når du alligevel er i gang med at automatisere dit indhold, så byg intern linkbuilding ind i det. Hvis du som jeg har en side om ishockey, så kan du linke spillernavne, hold og f.eks. straffe direkte til spillerprofilen, holdprofilen og en ordbog, der forklarer den enkelte forseelse som f.eks. offside i målfeltet.

Sørg også for at denne linkbuilding går "bagud", så den også bliver bygget på de første artikler, du har skruet sammen med programmatic SEO.




Webshop Shoporama



Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er et + fire? (skriv tal - ikke bogstaver)