10 Nov 2015 09:23
11 kommentarer
I dag overlader jeg (igen) bloggen til Casper Schneidereit. En mand, jeg har stor respekt for og ofte præsterer løsninger, der i dén grad er karakteriseret ved at være "tænkt ud af boksen". Det har han også gjort denne gang. Og blogget om det. Værsgo' til Casper Schneidereit:
Jeg trådte oprindeligt mine SEO-mæssige barnesko i diverse selvproducerede online projekter. Det har været en spændende proces, og flere af disse er i dag afviklet til andre parter.
I dag er jeg rykket videre og i dag blogger jeg om investeringer her.
Det fodrer mig konstant med en masse nye og relevante SEO-problemstillinger, blandt andet fordi der er mange mennesker involveret i selve online produktionen, men ikke alle er etablerede i det kodeks, der gælder for god, sund SEO.
Dette indlæg handler om en udfordring, jeg stødte på hos Woolspire. Det er i den forbindelse relevant at nævne, at Woolspire sælger garn og formidler strikkeopskrifter. Garn og strikkeopskrifter kan også købes samlet i noget der kaldes et "kit". Det er lidt ligesom en pakke med LEGO, hvor du køber en bunke klodser og en samlevejledning. Et kit kan består i dette tilfælde af en strikkeopskrift samt tilhørende garn. Mængden af garn i kittet er beregnet ud fra den størrelse, kunden ønsker at strikke sit kit i ? det kan eksempelvis være en trøje. Der skal alt andet lige brugeres mere garn til en strikketrøje i størrelse XXL end en tilsvarende i størrelse S.
En af de første problematikker jeg stødte på hos Woolspire, var manglende title og description tags for en masse kits. Tusindvis. Jeg husker ikke det eksakte tal, men det var væsentligt over 10.000 kits, som ikke havde disse ellers essentielle tekster tilknyttet. Hidtil var der blot blevet autogeneret et title-tag, der bestod af produktets interne navn. Det var langt fra fra optimalt.
Som de fleste i branchen ved, er title og metadescription (se tip til din title- og metadescription her) blandt de vigtigste håndvåben i kampen for de attraktive placeringer og CTR i Google. I dette tilfælde ville det optimale være en proces, hvor disse blev kreeret manuelt til alle de kits, der manglede. Desværre var mængden bare for overvældende. Hvis det i gennemsnit tog 2 minutter at producere og uploade meta-data for et kit, ville det tage over 350 timer at nå i mål, som situationen var nu. Det var simpelthen ikke realistisk.
I stedet for en manuel løsning, begyndte jeg at tænke i en automatiseret retning. Først opstillede jeg de objektive krav vores meta-data skulle honorere:
Herefter listede jeg en række af vores nøgle budskaber op (value propositions). Det er sådan noget med:
Slutteligt lavede jeg en række fyldsætninger og supplerende tillægsord.
Dette programmerede jeg til en funktion, der dykkede ned i databasen, tog produktnavnet og indsatte det i en skabelon. Se eksempler på svenske skabeloner herunder:
For eksempelvis det svenske sprog havde jeg fået udviklet omkring 25 skabeloner. Funktionen efterprøvede alle skabeloner for hvert enkelt kit. Den skabelon der matchede bedst på tekstlængde, blev erklæret som vinder og tilknyttet produktet. Når en skabelon var blevet brugt et specifikt antal gange, blev den kasseret. Begyndte "det bedste match"at afvige meget fra de anbefalede længder, skulle der produceres nye skabeloner, før systemet kunne fortsætte. Den proces ? den motor - sørgede for flere ting. Ingen skabeloner blev brugt for meget, og det gav derfor et differentieret billede, når der blev kigget på meta-data for alle kits. Dels fordi hver enkelt skabelon var dynamisk, og dels fordi den blev kasseret "når den var slidt op".
I forlængelse af dette udviklede jeg et tool til at genere meta-forslag. Meningen var, at de skulle tjene som inspiration ? et tekstmæssigt fundament, som produktopretteren skulle kunne bygge videre på.
Det sænkede produktionstiden for meta-data "skrevet i hånden", men gav stadigvæk det manuelle og helt unikke touch til meta-dataene.
Det, som altid er spændende ved sådan en øvelse, er, hvad resultatet har været.
Herunder er vedhæftet en grafisk udvikling for den organiske trafik. Det er den relative udvikling der er interessant og ikke den absolutte, derfor har jeg fjernet talindikatorene.
Den røde pil markerer, hvornår de automatiserede meta-data blev uploadet. Trafikken blev næste tredoblet efter endt re-indeksering af de nye meta-data. Omsætningen fra Google (organisk) fulgte cirka den samme kurve. Et løft der kunne mærkes.
Mange andre står med problemer, der kan overføres til dette. Enten fordi de tilføjer produkter fra leverandør-feeds, scraper sider eller bare har en stor produktdatabase. I disse tilfælde vil det give god mening, at udvikle en metode til at producerer unikke meta-data ? og sikkert også andre tekster.
Nu er jeg ikke SEO mand, men har dog været på kursus hos Morten. Mangler der ikke et link på Woolspire udover alt tagget? Og super spændende indlæg!
Meget effektiv taktik, den har jeg brugt ofte. Og har man ikke lige programmeringsevner, så kan man nå 90% i mål med Excel ;-)
Bruger samme metode ved produktfeeds til 3. part (affiliates mv.), når vi ikke har haft tid til lave unik produktbeskrivelse til dette. Og det virker meget bedre end slet ikke at sende en beskrivelse med :-)
Fed artikel! For de lidt mindre programmeringskyndige findes også gratis online textspinnere, som kan generere forskellige tekster udfra nogle skabeloner man selv laver. En af flere muligheder er fx. denne
Det kræver lidt indledende fodarbejde og lidt fantasi i forhold til synonymer, men når det først kører, så er der næsten ingen ende på alle de forskellige varebeskrivelser man kan "spytte" ud.
Nu har jeg endnu ikke oplevet, at have brug for dette - men det er godt nok smart. Artiklen er bogmærket - man ved aldrig, hvornår man får brug for at automatisere 10.000 titles og description. ;-)
Ah mega cool indlæg. Helt sikkert noget der bør overvejes hvis der er 1000 meta titler og beskrivelser på listen ;)
Jeg er stor fan af intelligent automatisering - og det her er et rigtig godt og fornuftigt eksempel på hvordan man kan det.
Der kan man bare se hvad man kan udvikle ved bare at sætte hjernen i blød, super godt indlæg
Hejsa.
Jeg står lige nu med samme udfordring - 1500 produkter som ligner hinanden meget, men gerne skulle have automatiseret nogle gode titles og descriptions ud fra et par keywords.
Findes der nogle gode tools til det, eller kan jeg kun løse det vha. programmering?
Tror desværre ikke, der er noget software der klarer det sådan ud af boksen, Søren.
Du kan jo skrive til Casper Schneidereit og høre, om han kan kode noget til dig.
Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"
Kenneth Knøss 10/11/15 09:59
Kanon godt indlæg! Super godt tænkt, står i præcis samme situation, så er det fedt at få inspiration til løsningen :-)