Da bukserne blev flået af social media markedsføring

Sidste onsdag deltog jeg i Web Analytics Wednesday i London. Taleren denne aften var Clancy Childs fra Google Analytics og stedet vrimlede med folk fra Google (primært Analytics). Det var en rigtig god aften og jeg skal helt sikkert afsted igen. Målgruppen er meget lig den vi ser i Danmark, men der er lidt flere og så arbejder de dedikeret med webanalyse (ikke krydret med SEO og AdWords og sådan noget). En af dem jeg talte med, havde en kunde, der årligt afsatte 300.000 engelske pund til webanalyse. Et lidt større budget end vi kører med i Kondomaten ;-)

Nå.... Clancy lagde simpelthen ud med at give os følgende 8 emner, som vi kunne vælge han skulle tale om

  • Sociale medier
  • Det nye interface
  • Google Analytics Premium
  • Mobile
  • Attributions
  • Real time
  • API
  • Multichannel
  • Hvad som helst

Og vi valgte real time data og attribution.

Indholdet vil jeg ikke komme ind på her, men generelt var det rigtigt godt og helt sikkert noget jeg vil gøre igen.

Det der var rigtigt sjovt var at se data fra nogle enormt store sites (både fra Clancy, der viste live data fra Google Stores men også fra de andre deltagere, der viste interssant data). Og det varme emne var:

Sociale medier & Multichannel Conversion Visualizer

Med det bliver bukserne nu flået ordentligt af sociale medier, så vi endelig kan se om de batter. For lets face it: Det er urealistisk at tro man kan køre den hjem på Facebook fan-siden uden at en eneste går fra fanside til webshop.

Nu skal de sociale medier stå til regnskab

Det der fascinerede mig allermest var, at sociale medier stort set ingen berettigelse havde i salget på nogen af den 8-10 sites, som jeg så i løbet af aftenen. Jeg kan jo godt genkende billedet fra mine egne shops, men sociale medier eksperter (og dem er der nok af) vil argumentere med, at det er fordi vi er elendige til at bruge sociale medier. Og det anerkender jeg - men blandt de sites jeg så, var der nu nogle ret heftige sociale medier kampagner iblandt.

Anyhow - jeg er vild med Multichannel Conversion Visualizer: Nu bliver bukserne flået af social media markedsføring (kunne simpelthen ikke fordanske det yderligere).
Webshop ShoporamaRosenstand 14/10/11 14:33

Hej Vakse

Tak for at dele denne. Der er sikkert masser, der "styrer for vildt" på Facebook og den slags. Men sagen er, at der er temmelig langt mellem de dokumenterede succeshistorier, og mange af beretningerne synes at rotere omkring historier a la dem, vi kender fra Danmark, hvor en 14 årig formår at være 14 i adskillige år og samtidig blive millionær på Facebook :-)

1

Johnny Speiermann 14/10/11 14:38

0,3% var godt nok ikke meget. Det kan måske tænkes, at nogle fans ryger i gruppen Direct, hvis de husker navnet.

På mine sider ligger Direct dog på omkring 15 % i gennemsnit uden brug af sociale medier.

2

Søren Sprogø 14/10/11 14:42

Fedt at høre det-sidste-nye! Håber du snart tager afsted igen, og deler hvad du lærer med os :-9

Men jeg synes det er alle de danske social media "eksperter", der ofte tager fejl. I Det Store Udland har de igennem lang tid vidst, at Socal Media ikke handler om salg. Men om relationer og kundeservice. Nøjagtigt som jeg var inde på tilbage i starten af året


Men vil Multichannel Vizualiser ikke netop vise, at Social Media måske har større berettigelse, end først antaget? Den viser jo hvilke "kanaler" en given konvertering har været forbi, set hen over flere sessioner. En visualisering, som i visse tilfælde oven i købet, har været med til at visse en eksistensberettigelse for bannerreklamer (gys).

3

Mikael Lemberg 14/10/11 14:51

Hvis man skulle være provokerende, kunne man måske konstatere at de omtalte virksomheder bare er dårlige til at markedsføre sig på Facebook...

Og hvis man skulle være nuanceret, kunne man påpege at Facebook snarere er er relations-, loyalitets- og brandingmedie, end det er et afsætningsmedie, så det faktisk ikke giver den store mening at måle successen på webshop-konvertering.

4

Morten Vadskær 14/10/11 15:13

@Rosenstand LOL - ja, der er en 14-årig, der har nydt godt af de 14 år længe. Jeg har set en case, der var godt dokumenteret og lavede masser af penge. De overlod så administrationen af både annoncer og fanside til et prof. social media bureau og så tabte de penge på det. Nu kører de det selv igen.

@Speiermann Selvfølgelig er der lidt usikkerhed. Men overordnet set må nogle af de besøgende jo komme via de sociale medier så det var tankevækkende at se, at stort set ingen kom fra de sociale medier.

@Søren Spot on. Og havde da slet ikke tænkt over hvor ondt det her kommer til at gøre på bannerreklamerne. Auchhhh - så er sociale medier jo en guldgrube ved siden af. Hvorfor satte du i øvrigt eksperter i citationstegn? ;-)

@Lemberg Jamen du gør jo som jeg forudså så. Du er meget velkommen til at levere den første vel-dokumenterede case (med tal tak - ikke varm luft-snak) som gæste-indlæg her på bloggen. Her kan alle komme til orde.

5

Søren Sprogø 14/10/11 15:18

He he he, du kender min holdning til Social Media eksperter :-D

Tror dog du misforstår mig lidt: Jeg har set blog posts der nævner, at efter de begyndte med Multi-Channel tracking, eller Campaign attribution, så er der flere der har observeret, at banner kampagner kan fungere (KAN med store bogstaver), som den reelle Order Starter.

Men synes også at kunne huske, at de målinger ikke viste at bannere var MEGA meget værd. Bare at de ikke var TOTALT værdiløse, som vi ellers går og tror i dag :-)

Men jeg glæder mig til du sætter en test op på det!(?) :-P

6

Jimi Hove 14/10/11 15:26

Tak for noget dokumentation Morten..

jeg havde selv lige lavet et blogindlæg hvor jeg svinede eksperter i sociale medier til, fordi de " lokker " virksomheder til at købe deres chit chat velvidende, at der ikke sælges en skid, andet end hyggesnak.

Mit indlæg blev dog alt for nedladende, og det gør den her kommentar sikkert også, så jeg slettede det indlæg igen.

Men sådan en infografik den lyver ikke, eller gør den ? ;-)

God weekend

7

Morten Vadskær 14/10/11 15:33

@Søren du kender jo mig. Hvis der er penge i det, så vil jeg hellere end gerne investere i skidtet. Så jeg vil bare blive gladeligt overrasket hvis bannere viser sig som en succes

@Jimi Stol aldrig på en statistik du ikke selv har forfalsket ;-)
Der er jo en vis usikkerhed med al webstatistik, men den giver jo et overordnet godt billede. Og som jeg nævnte så vil eksperterne bare sige, det er fordi vi ikke gør det godt nok - og den første har også meldt sig på banen med den statement. Jeg så bare nogle ekstremt store spillere med RIGTIGT mange Facebook-fans på deres sider - og de må jo gøre noget rigtigt. Men stadig med samme billede

8

Mikael Lemberg 14/10/11 15:41

@Morten:

Hvad er det helt præcist du forudså at jeg ville gøre? Konstatere at Facebook skal bruges til relationer frem for salg? Og i givet fald, er det så det du vil have tal og cases på?

9

Mikael Lemberg 14/10/11 15:43

Hvad får dig i øvrigt til at tro at store spillere med mange fans gør det mere rigtigt end andre? Oftest er det jo dem der er allermest konservative i deres syn på sociale medier...

10

Jimi Hove 14/10/11 15:45

Nu må jeg også være lidt positiv og sige at man kan bruge de sociale medier til at rette op på alle de ting som de sociale medier kan ødelægge: nemlig ens omdømme online.

Altså Reputation Management.

Jeg har også lige hørt argumentet med at man " nok " kan få nogle kunder hvis man har haft en hyggelig samtale med et firma på Facebook, fremfor det firma som ikke er på Facebook.

For det første : hvor er dokumentationen ? Og for det andet så har hyggesnak aldrig beviseligt i historien skabt noget betydeligt salg, jo blandt lurendrejere og deslige. Men produktet er der salget ligger, og så hardcore markedsføring. Men hardcore markedsføring kan du ikke udføre , uden et godt produkt, på de sociale medier.

Man kan altså ikke lave en and til en løve bare fordi anden er på Facebook.

Igen man kan bruge det til reputation management, og hvis man har et godt produkt kan også skabe lidt mersalg, men om man skal bruge en ekspert i sociale medier for at sende nyhedsbreve ud på Facebook, har jeg stadig stor tvivl ved... Og jeg har i hvert fald ikke set nogen dokumentation for det.

Nu har jeg set de eksperter, i årevis, snakke om at man skal snakke med sine kunder på de sociale medier, og det er sådan set alt hvad jeg har hørt dem sige.. Og hvem kunne ikke regne den ud i forvejen ?

Men fortæller man det simple på en , tilsyneladende, meget spændende måde, er der åbenbart en del kunder i biksen til det formål

11

Michael Vilnov Hansen 14/10/11 15:54

Jeg har faktisk ikke noget klogt at sige om emnet, andet end det var da interessante tal..
Jeg skriver faktisk kun denne kommentar for at se mit navn med den sjove gule sticker og den glade font navnet står med.

12

Gita Street 14/10/11 16:02

Det lyder ikke helt ude i hampen med det manglende direkte salg. Især når ordet "branding" bliver brugt, kan det nok være svært at måle noget. Et stærkt brand kan jo betyde "top of mind".

Nu er det så jeg som SEO newbie, sidder med et dumt spørgsmål. Så vidt jeg har forstået, har aktivitet på ens hjemmeside noget at sige i forhold til placering i Google. Udover selvfølgelig "mentions".

Fed gæstebog i øvrigt :-)

13

Gita Street 14/10/11 16:07

Haha, "gæstebog". Jeg tror bare jeg lister stille ud igen :-D

14

Frederik Trovatten 14/10/11 16:42

Here we go.. Social Media vs. ROI diskussionen.. Den er altid ehm interessant :)

Først og fremmest så er vi alle enige i at det vrimler med selv-proklamerede Social Media eksperter, som desværre ikke har godt nok styr på det de laver.. Og jae.. det er sgu nok 95% af dem..

Men Social Medie er jo bare en platform. Ligesom en blog.

Hvis man bruger den fornuftigt, skal man nok se en værdi.

For at denne debat ikke kun skal gå op i snak og teorier (som disse ofte gør), så vil jeg dele et par screenshot fra en side jeg sidder med.
http://tinypic.com/view.php?pic=sg1pxk&s=7
Multichannel: 16,5% - og vi snakker om en forholdvis stor side: 600k+ besøg fra facebook: http://tinypic.com/view.php?pic=qrdy86&s=7

Man kan selvfølgelig argumentere for at den lave "New Visit"-procent betyder at folk alligevel ville ha' fundet shoppen, men hvis kunderne helst vil besøge dig via. deres sociale platform, så kan det alligevel godt retfærdiggøres.

Anywho, Sociale medier passer ikke lige godt til alle genre og shops. Nogle shops har kæmpe succes og andre stinker.. Men at sige at Social Media ikke har en ROI, er forkert.

Slutelig vil jeg lige dele en talk jeg så om emnet forleden:

Gary Vaynerchuk blev spurgt: "Hvad er ROI'en af Social medier"?
Han svarede tilbage:
"What's the ROI of your mother"

Og det synes jeg er en go' point!

Go' weekend folks :)

15

Jimi Hove 14/10/11 16:58

Hej Frederik,

Du har egentlig ret nok, selvom den dokumentation alle os i tråden fremlægger overhovedet ikke er fyldestgørende nok. Men vi er nogle stykker, kan jeg høre, som er lidt trætte af mange af de der eksperter. Og nej vi er ikke misundelige, vi har det selv godt, og kunne vel med lidt øvelse også blive helt okay ?

Nu er jeg selv gået i gang med at rådgive indenfor sociale medier , også fordi jeg gerne vil have mere fokus på ROI, og mindre på hyggesnak og luftige teorier.

Man skal virkelig have en skarp strategi, totalt målrettet mod segmentets kerneværdier, da det er de værdier man gerne vil have bekræftiget på de sociale medier.

Jo der er en effekt, og den kan maksimeres ved go`gammeldaws konverteringsanalyser , splittest osv. Men fortæl det endelig ikke offentligt på nettet, at du kun er social med dem, for at hive penge op af lommerne på dem. Man kommer hurtigt til at fremstå som en klammo.

Hardcore markedsføring er accepteret mange andre steder, men bliver nok aldrig stueren på de sociale medier. Det er folks frirum.

Så hvis du er ekspert på det område, så hold lav profil med det, specielt på de sociale medier. Der er mange mennesker der tror at når firmaet på Facebook spørger ind til hvordan du har det, så er det fordi de mener det. Personligt krummer jeg tæer hver gang jeg ser netop det scenario, da jeg ved hvor planlagt det er.

Andre former for markedsføring er jeg cool med, der er de spilleregler der er.

Banen man spiller på, på de sociale medier er helt anderledes. Bliver du taget med bukserne nede der, bliver du virkelig udstillet.

16

Lars Skjoldby 14/10/11 18:18

Størstedelen af min virksomheds kunder er kunder fordi vi har knyttet en relation med dem. De er loyale fordi de kender os.

Som sagt af flere af jer andre, er sociale medie til at knytte og styrke relationer med andre mennesker, på lige fod med et møde, en messe, et seminar eller et netværksarrangement er.

Vi skal huske på at I langt de fleste tilfælde handler mennesker med mennesker. En kendt amerikansk forfatter siger: ?All things being equal, people will do business with, and refer business to, those people they know, like and trust.? - og det er det vi kan bruge sociale medier til.

Og Vadskær, - du er da ganske god til at bruge sociale medier. Du har jo mange som følger dig i tykt og tyndt på sociale medier. Du er dygtig til at bruge mediet og skabe et godt billede af dig selv. Det øger din troværdighed, vi kan lide dig og derfor handler vi gerne med dig. Nogle køber dine bøger, nogle dine kompetencer, nogle dine kondomer og nogle dit soltøj (og har man en gammel mobil så ved vi hvor vi skal gå hen).

Men relationer ER svært at måle. Heldigvis er der rent faktisk nogen der gør en indsats for at måle. Jeg læste i Børsen i onsdags at Carlsberg har sat det helt store maskineri i værk for at indsamle data for at måle hvordan deres indsats på sociale medier samt hvordan mentions på sociale medier påvirker deres salg. Spørgsmålet er så om de vil dele deres resultater med os nysgerrige eller om vi skal forsætte med at konkludere på baggrund af gisninger. :-)

17

Kasper Bergholt 14/10/11 18:43

Det er ærgerligt, at multi-channel kun måler på clicks. Vi aner jo ikke, hvilke bannere, fb-statusopdateringer og tweets, der har skabt opmærksomheden bag ved de organiske søgninger, der har ledt til den endelige konvertering.

Så ja, det er et skridt i den rigtige retning for path to conversion-filosofien / attribution modelling.

Men GA tegner ikke hele billedet, og pudsigt nok tegner de et billede, der er rigtigt godt for Googles forretningsområder.

18

Jesper Andersen 14/10/11 19:04

Jeg synes, at det er en alt for hurtig og lemfældig konklusion. Hvis jeg engager med en soft drink eller et bilmærke i sociale medier, køber jeg jo ikke den slags via en webshop efterfølgende?

Sorry, men den overskrift er en om'mer! ;-)

19

Simon Mørch 14/10/11 20:54

@Morten Vadskær og Rosenstad: Jeg ved ikke hvor I vil hen, men kan regne ud, at I snakker om mig.

Jeg er i dag 16 år og har bygget virksomheden GoSocial op sammen med min partner Robin fra lille til i dag at have 19 fuldtidsansatte. Hvoraf 10 sidder på vores kontor i Vejle. Vi laver Facebook-annoncering for virksomheder.

Vores kunder tjener mange penge på vores samarbejde med dem. Vi snakker millioner. Jeg har spurgt flere gange om jeg ikke må dokumentere deres succes på min Amino-blog, men jeg er hver gang blevet afvist. De vil ikke offentliggøre deres tal.

Hvis I ikke tror på, at der er penge i Facebook, så er det fordi I ikke ved bedre. Har danske webhops som laver tæt på en million i overskud i kvartalet på vores trafik udelukkende.

Ha' en vidunderlig god aften!

20

Morten Vadskær 14/10/11 21:30

Hey... Don't shoot the messenger. Jeg drog udenlands og fortæller jer blot om den tendens, jeg har set derovre. Det er muligt I ikke kan lide at læse det sort på hvidt (krøllet papir) og jeg ville da også allerhelst, at det forholdt sig anderledes.

@Simon Det er helt rigtigt, at vi ikke ved bedre og det skyldes at der aldrig er folk, der tør dele data - og det er jo en skam. I stort set alle henseender vil folk dele data, men lige når det kommer til Facebook markedsføring er der ingen der vil. Det er virkeligt trist at ingen vil dele. Man skulle jo tro at du med alle de konti du har gang i, skulle finde én der tænkte "ja - lad mig dele, (det skal nok give nogle gode indgående links)".

Personligt ville jeg elske at dele. Ingen har set en case med rigtige data og jeg ville være mega-stolt over at kunne fremvise den første. Jeg kan desværre kun fremvise et stort rundt nul :-(

21

Gita Street 14/10/11 21:39

Selvfølgelig er der penge i Facebook for nogen. Det sidste halve år har jeg set samme annonce ude i højre hjørne, der skriver at jeg har chancen for at date "Ældre mænd". For kort tid siden trykkede jeg dog "abusive" for at blive fri for at se på det. Det kan kun være en purung gut eller en udlænding, der ikke kan dansk, der har lavet sådan en annonce. Penge har det givet for nogen. Der havde været sparet mange penge, hvis bare en enkelt "ældre kvinde" var blevet spurgt om sin mening om sådan en annonce først.

22

Mikael Lemberg 14/10/11 21:42

Jeg prøver igen. Kære Morten - hvad betragter du som "rigtige data" når det drejer sig om relationsmarkedsføring og ikke simpel afsætning?

Det er simpelt hen noget sludder at der ikke er nogen cases. Det har væltet frem med gode cases de seneste år, så måske er forklaringen at du ikke kigger ordentligt efter - eller at su ikke VIL se dem.

Prøv at søge lidt på f.eks. Allfacebook.com og Insidefacebook.com - der er masser af gode internationale cases. Og fra tid til anden dukker der også gode danske cases op på markedsforing.dk og bureaubiz.dk...

I Komfo har vi også flere gode cases. Du er velkommen til at kigge forbi til en kop kaffe en dag. Så viser jeg gerne frem!

23

Mads Gorm Larsen 14/10/11 21:53

Paid advertising er det kun Google ads? Hvor finder man fb ads i skemaet?

24

Simon Mørch 14/10/11 22:02

@Morten Vadskær: Ja, det er godt nok ærgeligt du ikke er bedre viden endnu. Hvis dine konverteringsrater holder stik, så kunne du jo tjene millioner om året på Facebook, hvis du brugte det rigtig.

Når jeg får et par timer fri i mit program synes jeg vi skal teste Facebook af på en af dine shops med mine evner. Lover du så at offentliggøre succesen?

25

Morten Vadskær 14/10/11 22:06

Jeg siger ikke, at firmaer ikke skal have Facebook-sider. Selvfølgelig skal Coca Cola have en Facebook-side, men nu er det ikke lige de store brands der læser med her. Det er vist primært online marketing folk og folk, der driver mindre kommercielle websites.

Men læs nu, hvad der står: Jeg var til et arrangement i London, hvor vi så data fra nogle store virksomheder. De data viste alle en tendens. Der står "tendens" ikke "den endegyldige sandhed". Igen: Don't shoot the messenger.

Jeg kigger gerne forbi til kaffe og case, Lemberg. Men synes nu det her www er så smart at det ville være meget nemmere hvis I smed en case online. Jeg vil meget gerne se en case. Du kan ikke tilfældigvis smide links til en af de cases? Søgte lidt rundt derinde og fandt kun en lille schæferhundekennel-case, der ikke var særligt godt dokumenteret.

@Mads Du skal selv tagge dine Facebooks ads med kampagnesporing.

26

Simon Mørch 14/10/11 22:14

@Morten: Dine data er hellere ikke gode nok til at konkludere at Sociale medier ikke virker.

I USA er det meget velkendt at de ikke laver Facebook-annoncering inhouse, men får nogle affiliates til det. Derfor kunne trafikken jo godt være gemt under "Paid advertising" eller "Referral".

27

Morten Vadskær 14/10/11 22:18

@Simon Det er ikke et bevis - det er en tendens. Jeg beskriver jo at jeg har set en case, der virkede og havde gode tal på det, så jeg kan ville jo modsige mig selv, hvis jeg så også skrev at det ikke virker. Jeg er meget ked af, hvis den tendens jeg så i London måske ikke er så gunstigt for alles forretningsgrundlag - men er det ikke bare med til at skille de tvivlsomme "eksperter" fra gamet og gøre de andre skarpere?

28

Thomas Jensen 14/10/11 22:48

@vadskær Jeg håber du tager Simon på ordet, og lader ham bevise sit værd. Jeg glæder mig allerede til at granske resultaterne. Som nordjyde kan du vel heller ikke afslå et sådant tilbud :-)

Har Søren ikke fat i noget af det rigtige? At Facebook måske i virkeligheden ligger efter købsprocessen; til kundeservice, produktudvikling, feedback og som loyalitetsfaktor? Det største potentiale ser jeg i at konvertere en tilfreds kunde til flittig ambassadør for produktet.
Men om du, @vadskær, kan få dine kunder (på kondomaten) konverteret til fans efter et køb er nok tvivlsomt :D

Apropos: findes der nogle cases/tal på konverteringen til kunde med og uden Facebooks "like"-boks med billederne af venner?

29

Morten Vadskær 14/10/11 22:51

@Simon - Meget gerne. Meget gerne og alle data bliver offentliggjort her. Hvornår forventer du at have luft i kalenderen?

30

Jimi Hove 14/10/11 22:53

Ikke for at afspore diskussionen, eller lyder FOR smart, men en del af argumenterne her lyder altså som visse MLM folk på Amino.

"Vi må desværre ikke fremvise noget"
"Kom forbi til en kop kaffe, så ser du lyset"
"Jeg skal bare bruge et par timer på din webshop, så tjener du masser af millioner"

Jeg kan godt se at der er svært for mange virksomheder at sige nej til dette, og hvem har ikke lyst til 100.000 fans som bare køber dine produkter for vildt, og spreder det over alle de sociale medier ? Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og så det jo ærgeligt at man med så mange kunder ikke må fremvise hvor stolt man er af sine gode relationer med kunderne

31

Thomas Jensen 14/10/11 22:56

@vadskær må jeg foreslå et tidsstempel på kommentarerne her på papiret? Jeg har en idé om, at de ligger meget tæt lige nu..

32

Morten Vadskær 14/10/11 22:59

@Thomas Du kan godt få et stempel, hvis du gerne vil. Men de bliver skam vist i den rækkefølge, de bliver sendt ind.

33

Helle, House of Kids 14/10/11 23:03

Generelt savner jeg også nogle gode reelle cases på alt det som »eksperter« synes at vide en del om. Synes meget sjældent der kommer andet end ord - ofte flot formuleret og med potentiale for at overbevise mange.... sorry! men kom nu ind i kampen!

34

Jimi Hove 14/10/11 23:13

@Helle

Du har da en side på FB med meget god aktivitet ( som mange så ser som succes, men der gør købmænd ikke. De vil se ROI )

Men har du ikke nogle tal ? Har FB været det værd for dig, rent økonomisk og i forhold til andre online markedsføringskanaler ?

Jeg skal da sige at Facebook faktisk har været ok for mig. Har fået lidt kunder, og nogle gode forbindelser som kan vise sig at være ekstraordinært gode.

Så det ikke fordi jeg siger det ikke kan lade sig gøre. Jeg tror bare det enormt få som kan lave en succes derinde, og ikke mindst en succes som kan tåle sammenligning i ROI med andre former for online markedsføring.

Og derfor er ærgeligt med så lidt faglighed fra eksperterne. Det bekræfter blot fordommene om at trafik ( og mange fans) for dem er slutmålet

35

Simon Mørch 14/10/11 23:14

@Morten: Jeg skriver lige til dig. Tager til Norge en uges tid her i nat, derefter er jeg nok presset i 3-4 uger. Herefter smider jeg en mail.

Ang. din kommentar Jimi, så gider jeg slet ikke tage diskussionen ned på det niveau.

Bemærk også, at når jeg snakker om Facebook har jeg 110% fokus på annonceringsdelen med køb af trafik og direkte måling af ROI. Alt det bløde med fansider osv. gør jeg mig ikke i.

@Helle: Du kunne da starte med at dele dine tal

36

Casper 14/10/11 23:17

Jeg synes lige vi skal have styr på begreberne. Paid advertising, går jeg udfra også dækker betalt annoncering på Facebook også. Social Network dækker den "organiske" del på Facebook, som fansider o.s.v. ?

37

Jimi Hove 14/10/11 23:17

@Simon

Jeg siger ikke at det er dig, emn du kan vel ikke benægte at der en del i din niche som kører den stil ?

Der er absolut også den slags typer indenfor søgemaskineoptimering, ja mange af dem faktisk. Men der er folk da ikke bange for at dele cases, og for at indrømme at der er mange rådne kar i branchen.

38

Helle, House of Kids 14/10/11 23:19

Har ingen problemer med at dele :·) der kan komme rigtig gode tal ud af de bløde værdier :·)

Jeg er bare bange for om jeg får de helt korrekte tal, fordi der er så mange muligheder i analytics. Men hvis jeg tager det helt råt - så er 5,3% af vores omsætning fra facebook... og det er altså ikke så lidt. Jeg bruger også meget tid på det - og en del af vores kundeservice giver vi også gerne den vej.

Kunne I bruge det tal til noget?

39

Frederik Trovatten 14/10/11 23:19

Hey Morten, er der en mulighed for at annullere de mails som kommer ved nye kommentarer?

40

Mikael Lemberg 14/10/11 23:20

@Morten: Jeg synes egentlig det havde været en meget fin pædagogisk øvelse, om du selv havde brugt lidt mere end bare et minut på selv at finde cases. Men det er fredag og sent på aftenen, så nu har jeg alligevel hjulpet dig lidt på vej:

http://www.insidefacebook.com/2011/03/15/eventbrite-sxsw-connect-doubled-sales/

http://www.insidefacebook.com/2011/02/15/featured-facebook-campaigns-taco-bell-boeing-pesek-zman-el-al-and-mercedes-benz/

http://www.allfacebook.com/facebook-shoppers-have-7-10-larger-shopping-carts-2010-12

http://www.shopigniter.com/press/shopigniter-announces-record-year-with-400-percent-growth-while-reaching-35-million-fans-in-its-social-ecommerce-network

http://www.allfacebook.com/facebook-stores-get-same-sales-rates-as-websites-2011-03

Fra vores egen biks i Komfo kommer jeg bl.a. følgende cases ihu:

- Energi Nord samlede 150.000 fans og udviklede sammen med dem et nyt euprodukt, som de i dag afsætter direkte via Facebook.

- Byggeselskabet FB Gruppen fik på under 1 mdr. 1.000 fans af 92 nybyggede ungdomsboliger og afsatte dem alle inden de stod færdige. Kun vha. Facebook - ingen anden form for online- eller offline annoncering overhovedet.

- Jyske Bank fik på 10 dage over 8 mio. impressions af en simpel Facebook-kampagne, hvor brugerne hjalp med at vælge nyt kreditkortdesign.

- Magasinet Vi Unge fik på en weekend over 5 mio. impressions af en Facebook-afsteming omkring lækre fyre - uden at bruge en eneste annoncekrone.

- Socialdemokraterne havde i løbet af den netop overståede valgkamps 3 uger over 130.000 aktive brugere af deres Facebook-app. Vægopslag udgivet af app'en på brugernes vægge fik over 4,5 mio. kommentarer.

Af andre danske cases, som ikke er Komfo-relaterede, kan jeg bl.a. nævne følgende:

- Star Tour har flere gange sendt eksklusive tilbud ud til Facebook-fans hvor de fyldte et adskillige fly til specifikke rejsedestinationer for en god pris.

- Telmore har effektiviseret deres Kundeservice betragteligt ved at besvare spørgsmål på væggen.

- SAS voksede fra 12.000 fans til 55.000 fans, mens der var askesky over hele Nordeuropa. I dag har de over 100.000 fans og får stor ros for deres kundeservice.

Komfo-eksemplerne giver jeg gerne flere tal på over en kop kaffe. Og nej, Jimi. Det er ikke for at sælge noget til Morten. Faktisk tror jeg slet ikke vi kan tilbyde ham noget som helst, da vores produkter primært er rettet mod "volume clients" - altså større virksomheder med potentiale for mange Facebook Sider.

41

Jimi Hove 14/10/11 23:23

@helle

Ja det kommer jo an på hvor meget energi og økonomi du ligger i det, for at vi kan måle om det er en succes. Men hvis du er glad, så er alle glade :)

@simon

Vi taler vel heller ikke så meget om paid advertising, som så åbenbart er det eneste du laver på Facebook. Vi taler om eksperter i sociale medier som rådgiver firmaer til at hente ROI på bløde fansider, og hvor traffik og aktivitet oftest er det eneste mål.

Men jo jeg har set at du kan presse klikprisen ned og skabe en landingpage som konverterer

42

Simon Mørch 14/10/11 23:24

@Casper: Helt enig. Jeg er slet ikke fortaler for den "organiske" del på Facebook. Tværtimod. Så skal det være fordi du har et brand du gerne vil pleje, som; Cocio, Bonnier osv.

@Jimi: Du henviste bare til min kommentar til Morten. Jeg ved ikke ret meget om andre eksperter på området. Vores virksomhed kører med enorm høj vækst og jeg har ikke tid til at sidde og følge eksperterne på Amino. Så det skal jeg ikke kunne udtale mig om.

43

Simon Mørch 14/10/11 23:27

@Jimi: Så skal jeg være den første til at melde mig ud her. Jeg skal ikke snakke for, at folk skal bruge tid og penge på en fanpage.

Det lyder til, at vi så er enige. Tak for rosen i øvrigt :-)

44

Helle, House of Kids 14/10/11 23:27

@Jimi - så kan jeg bedre forstå folk ikke gider dele tal :·) Bruger ikke en krone på det!

45

Mikael Lemberg 14/10/11 23:30

Forresten kommer jeg lige i tanker om at Roskilde Festival for nylig nævnte at 80% af deres gæster i 2011 havde været aktive på deres Facebook Side i løbet af det foregående år. Ganske imponerende tal.

46

Jimi Hove 14/10/11 23:31

Tak at rede tingene ud Simon.

Og tak for tallene Michael, selvom de ikke rigtigt siger så meget om ROI, men mest om at Jyske Bank har brugt en masse penge for at få designet et kreditkort.

Og så var der dem fik lejet nogle boliger ud. Det kunne man måske alligevel have gjort andet steds med en mindre indsats , og udgift. Jeg ved det ikke, oplysningerne til af- eller bekræfte , er i hvert fald sparsomme.

Men tag ikke fejl, jeg ved man kan lave noget derinde, selv på de bløde sider. Man skal bare være super skarp og fokuseret.

Og ja til kundeservice og reputation management er de sociale medier uundværlige, det ved de fleste

47

Morten Vadskær 14/10/11 23:33

@Lemberg Der er da efterhånden en del bureauer, der tager credit for den case med EnergiNord, hva'? Komfo er så det tredje jeg hører om.

Og du mener ikke de cases seriøst, hva'? Taco Bell giver gratis mad og får flere likes. Og så står der ellers ikke mere om det. Big surprise. Men jeg søgte på "case ROI" og der kom ikke så meget godt frem. Derfor jeg opgav

48

Mikael Lemberg 14/10/11 23:35

Jimi: Er vi enige om at ROI kan være meget andet end salg? Det er jo netop hvad jeg har argumenteret for hele vejen!

Og angående Jyske Bank og Ungdomsboligerne brugte de i begge tilfælde samlet et mindre beløb end hvad der havde svaret til en helsidesannonce i et dagblad. Jeg tillader mig at tvivle på at de havde fået samme ROI hvis de havde gået den vej i stedet.

3F, HK, IDA og Skævt har i øvrigt skovlet masser af medlemmer ind direkte fra deres Facebook Sider, blot ved at have indmeldelsesfaner på deres Facebook Sider...

49

Jimi Hove 14/10/11 23:39

@Simon

Selv tak. Jeg er stadig rystet over hvor lavt du fik den klikpris ned, og ja jeg har set data.

@alle andre

Tak for en god debat

50

Morten Vadskær 14/10/11 23:40

Bare fordi en konvertering ikke er et salg kan man jo godt måle på det (hvis man altså vil).

51

Mikael Lemberg 14/10/11 23:40

@Morten: Hvis du ellers kan acceptere at ROI kan være meget andet end salg, synes jeg sådan set Taco Bell er en ganske fin case.

I øvrigt er Komfo ikke et bureau. Vi er leverandører af en teknisk platform, som virksomheder og bureauer kan bruge til app-templates, tracking, Ads-optimering og communication management. Adgangen koster typisk 10.000 kr. årligt inkl. alt og bruges af de fleste bureauer i Danmark. Sikkert derfor du også har hørt Energi Nord-casen fra andre.

52

Morten Vadskær 14/10/11 23:45

Med al respekt - Taco Bell casen er intet værd. De fik flere fans ved at give gratis gaver. Den slags fans skrider over til konkurrenten i selvsamme øjeblik som han giver gratis gaver.

Jeg er med på at det ikke nødvendigvis behøver være et salg - men jeg beskæftiger mig meget med e-handel og her er det dejligt nemt at måle. Men meget andet kan altså også måles og værdisættes.

Nu glæder jeg mig meget til Simon Mørch kører en case af, som jeg må dokumentere. Dels for at tjene godt på den - men også for at en ekspert får lov at folde sig ud her og får mulighed for at bevise, at der er gysser i branchen.

Og jeg er meget ked af at alle tal i London viste det modsatte af alle de cases I har, som I ikke må offentliggøre. Men som sagt er jeg jo bare budbringeren.

53

Simon Mørch 14/10/11 23:49

@Morten: Det ser jeg frem til. Såfremt din konverting er som du praler med, så kan det hurtigt blive en meget god forretning for dig.

Det er jo logik for alle, at der er penge i det, hvis du tjener i snit 150 kr. per ordre og konvertere 5% (eCPC = 7,50 DKK). Køber du så kliks til 1-3 DKK. Tro mig, der er mange derude der lever af det.

Jeg er lidt træt af at høre om din case. Den er med al respekt ikke en skid værd. Den modbeviser den "organiske" del af Facebook, men ikke annonceringsdelen - den, som jeg er fortaler for.

54

Mikael Lemberg 14/10/11 23:59

@Morten: Du har indtil videre forholdt dig til en af de 14 cases jeg refererede til, og derudfra konkluderet at det er fis i en hornlygte og at jeg i øvrigt ikke må offentliggøre noget. Det lyder altså grangiveligt som om du ikke VIL se gode cases.

Jeg vil som sagt også meget gerne dele mange flere tal fra vores egne cases med dig. Men målenetoder, værdisætning og strategierne bag kræver altså en noget længere forklaring end jeg orker at skrive i et kommentarfelt (bruger normalt 1,5 time på at introducere vores kunder til dem), så dem må du altså få over en kop kaffe i stedet. Men du skal være velkommen til at referere dem her på bloggen bagefter. Der er intet hemmeligt i dem.

Indtil da kan du måske få et lidt mere nuanceret indblik i ROI-begrebet på Facebook, ved at læse denne artikel, som jeg skrev forleden sammen med Ask Hybel fra Advice Digital: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/facebooks-nye-budskab

I øvrigt er jeg bestemt ikke sur over din London-case. Jeg tror bare ikke rigtig på den (som flere har påpeget er der vel heller ikke noget overraskende i at tal fra Google viser at Search bedre kan betale sig end Social). De seneste tal jeg har hørt fra ComScore, siger at referrals fra Search i 2010 voksede med 1%, mens Social Discovery voksede med 52%.

Der er jo forresten det sjove ved Social, at kunderne ikke behøver vælge mellem konkurrenter. De kan dyrke deres relationer begge steder. Så hvis ellers Taco Bell udnytter deres nyvundne fans ordentlig efterfølgendet, kan jeg ikke se hvad problemet skulle være.

55

Mikael Lemberg 15/10/11 00:02

Men du siger det jo i øvrigt selv: E-handel er dejligt nemt for dig at måle. Og det er måske her humlen ligger. Det er noget svære at måle ROI på kundeservice, produktudvikling, loyalitet eller innovation. Så jeg kan godt forstå hvis du har givet fortabt - især hvis det i øvrigt heller ikke har din interesse.

56

Rosenstand 15/10/11 05:26

Hej Simon

Misforstå mig ikke - jeg synes, det er fedt, hvad du har bedrevet. Det er mere "pressens" håndtering af din succes, der er sjov. Du har godt nok været 14 længe i deres optik ;-)

Jeg er bestemt også frisk på at teste på www.bd-store.dk - og dele resultaterne i en gæstepost her, hvis du er frisk på at "gøre et eller andet" med annoncering for bd-store.dk

Så har du to tvivlere, du kan omvende - og som tør stå ved at have taget fejl, hvis det skulle vise sig.

57

Mads Gorm Larsen 15/10/11 09:12

Min pointe med at spørge ind til Paid advertising var den som også Casper fremhæver; er det her vi finder fb annoncering? Det skal man vel vide, før at man kan tage stilling til om ovenstående egentlig viser at det går super godt med brug af annoncering via sociale medier?

Du skriver at blandt "de sites jeg så, var der nu nogle ret heftige sociale medier kampagner iblandt." - hvilken virksomhed er ovenstående tal for - det kunne jo være interessant lige at se deres fb side / twitter kanal.

Måske ligger der noget på slideshare?
58

Helle, House of Kids 15/10/11 09:31

@Lemberg

De cases som du nævner er ret store virksomheder som gerne har brugt konkurrencer til at tiltrække nye fans. Og det er jo nok netop her hvor man kan diskutere: Hvor mange af de fans som er kommet via konkurrencer/giveaways er egentlig gode konverterbare kunder indenfor en overskuelig periode?

Jeg er også faldet over StarTour flere gange når mine venner har deltaget for at vinde en rejse. Jeg deltager ikke - for jeg ved at så hænger jeg på at skulle modtage info på min væg efterfølgende. Jeg rejser gerne - og har råd til det. Jeg vælger selv hvem jeg rejser med.

Hvor stor procentdel af dem som har deltaget på startour har mon købt en rejse til fuld pris - dvs en de tjener penge på? Det er nemlig den del som jeg finder interessant.

Vi har selv flere ikke-relevante fans hos House of Kids. Dengang børnepengene blev sat ned for et år eller to siden, skrev jeg en update hvor jeg spurgte »facebookfolket« hvad de mente om det. Folk var ekstremt aktive - og ind i mellem var der en enlig mor med 5-6 børn - som skrev at hun aldrig købte mærkevaretøj til hendes børn og at meget gik i arv osv osv. Hun var helt sikkert ikke vores målgruppe (naturligvis velkommen alligevel). Men - der var flere hvor jeg tænkte over hvorfor de brugte deres tid på vores side. Det kan kun være nogen som er kommet til via konkurrencer - og hvad er de værd i sidste ende - økonomisk i hvert fald...

Derudover ser jeg de samme personer gå aktivt igen på andre børnesites. De stiller spørgsmål og tager meget tid - de bruger meget tid på emnet... de konverterer - men ikke vildt godt.

Det jeg egentlig ville frem til er, at når størstedelen af fans er indsamlet via konkurrencer, så kan jeg sagtens se at de tal Morten har set i London kan være helt rigtige :·)

Vi laver ikke så tit konkurrencer selv - faktisk fordi jeg hellere vil have en stærk kerne end et falleret ydre. Når vi laver konkurrencer er det som regel fordi jeg keder mig lidt :·))

Når det hele så er sagt - så er der et par gange om året at tilbuds/konkurrence jægerne er perfekte at have i folden. Det er når vi holder udsalg og skal have ryddet op. Så vågner de op, og er jo i princippet helt uundværlige for os - for ryddet op skal vi også have ind i mellem.
Konverteringen via facebook langt mere end fordobles når der er udsalg :·)

Lige lidt tanker omkring det...

59

Mikael Lemberg 15/10/11 09:50

Hej Helle!

Jeg er helt enig i at man ikke skal køre konkurrencer for ofte, og at det i øvrigt nemt kan ende med at skaffe dig irrelevante fans, hvis ikke der er en ekstremt god sammenhæng mellem dit produkt og konkurrencens koncept. Derfor anbefaler jeg også altid vores fans at gå en anden vej. F.eks. er det min erfaring at indflydelse konverterer mindst lige så godt - og ofte rammer din målgruppe bedre.

Som nævnt tidligere i tråden skrev jeg forleden denne artikel med til kforum, som beskriver mine tanker meget godt - og som vist også er meget godte forlængelse af dine tanker.

Jeg beskæftiger mig som du kan læse med meget med strategien Word of Mouth at Scale (WOMAS), som er super målbar og også forholder sig til den pointe du berører om, at alle fans ikke nødvendigvis er det samme værd, og andet i øvrigt sagtens kan skadedyr forretning, hvis du får for mange fans.

Egentlig tror jeg vi to er ret enige, men måske fik jeg ikke udtrykt mit forbehold overfor konkurrencer mv. tydeligt nok til at begynde med.

Når jeg hidser mig op i denne tråd, er det først og fremmest fordi Morten blot ved at fremvise en enkelt figur (og i øvrigt ikke nævne hvilken virksomhed den illustrerer), kan nå frem til at Facebook ikke duer til en pind og ikke kan måles, uden at forholde sig til alle de eksempler, der viser det stikmodsatte.

60

Morten Vadskær 15/10/11 14:16

@Lemberg & Simon Mørch Jeg har altså ikke konkluderet noget. Jeg har ikke fremvist en case. Jeg har sat et skærmdump ind og det skal ikke fremstå som et bevis. Det stammer fra Google Analytics på Kondomaten og med vores Facebook-indsats er det forventeligt. Helles ville være helt anderledes. Skærmdumpet er såmænd bare eye-candy og for at folk kan se, hvad multichannel conversion visualizer er. I har misforstået hensigten og det beklager jeg. Det er mig, der er afsender på budskabet og da I har misforstået det, må det være mig, der har fejlet. Det er IKKE et bevis eller en påstand. Det er et skærmdump.

Jeg har viderebragt den tendens jeg så til Webanalytics Wednesday på sider i London. Det er alt.

Jeg påstår ikke, at man ikke kan bruge det til kundehåndtering og -tilfredshed og deslige. Jeg har også set en enkelt e-købmand have succes med Facebook annoncering (jeg er også selv ved at have knækket nødden, men det er for tidskrævende og besværligt i forhold til udbyttet). Indlægget her har to formål:
1. At fortælle om den tendens der viste sig i London og
2. At oplyse om at multichannel conversion visualizer kommer til at vise folk, hvad der batter og hvad der flopper (det er en ny feature i Google Analytics - det er derfor jeg sætter fokus på den).

Jeg synes det er super fedt for jer, at I nu har fået mulighed for at fremvise en succesfuld case med rigtige tal på både min shop og på Thomas Rosenstands BD-store. Det er jo et tilbud I skal tage imod med kyshånd. Både Thomas' og min blog er godt læst af masser af kundemateriale, så når vi om 5-6 uger publicerer en Facebook-succes, så står de i kø ved jeres hovedindgang. I skal hilse det her indlæg velkomment i stedet for at hidse jer op ;-)

Men når alt det er sagt takker jeg for de gode kommentarer og synsvinkler og priser mig lykkelig for at ingen endnu har sammenlignet noget af diskussionen med nazismen ;-)

61

Kasper Bergholt 15/10/11 17:22

Det blev da en særdeldes frugtbar dialog. Jeg glæder mig til at se resultaterne.

Men betalt annoncering er, såvidt jeg ved, indeholdt i GA-kategorien "Paid Advertising", men gode cases på solid ROI på FB-annoncering vil også være rart.

Jeg glæder mig til at se, hvad Simon tryller sammen.

62

Hans Tosti 15/10/11 22:42

Jeg vil da gerne modbevise den påstand, som er defineret i overskriften i så smukke og lyriske vendinger, at den kunne make it to the top på K-forum.

Vi skal tilbage til i onsdags kl. 20.00, hvor en dansk singersongwriter skulle sælge 225 biografbiletter til en snigpræmiere på en koncertfilm, i en biograf i Middelfart.

Billetsalget blev KUN omtalt på Facebook. No more - no less, udover Gaffa, som synes at tiltaget var så interessant, at de bragte en nyhed om det.

Billetsaget blev bekendtgjort over et par dage, med en statusopdatering om, at man skulle holde sig parat til billetsalg på ovennævnte tidspunkt.

De 225 billetter blev solgt på ca. 2 minutter.

Jeg har samlet klikstatistik via bitly, fra Facebook til Billetlugen, og som dokumentation har jeg smidt et screenshop op, efter 15 minutter, så I kan se trafikken.

Det kan ses her

Jeg vil godt ligge hovedet på bloggen og sige, at vi ikke kunne trække det antal klik på 15 minutter via SEO/SEM alone.

Men! Når det er sagt, så skal produktet også være til det! Ikke alle produkter kan sælges via sociale medier - langt fra, faktisk. Jeg gider f.eks. ikke være fan af Lambi eller Lotus Royal på Facebook, selvom jeg synes de laver mega godt lokumspapir.

Nogle produkter eller ydelser "står godt" til SEO/SEM, mens andre er som skabt til sociale medier.

Håber dette kunne være med til at bringe yderlige nuance til debatten, og jeg ønsker jer en fortsat go' weekend. :)

63

Morten Vadskær 15/10/11 22:58

Tak for kommentaren Hans. Jeg tror virkeligt jeg er blevet misforstået. Jeg siger jo ikke, at man ikke kan sælge 235 billetter til en snig-premiere på Facebook. Jeg siger bare at det hele bliver mere gennemskueligt nu. Altså hvilke kanaler har en finger med i spillet, når der bliver skabt et salg.

Du har ret i at det ikke kan gøres med SEO/SEM for søgevolumen er jo ikke så høj. Men der er jo visse ting der ikke er nødvendige at lave SEO/SEM på. U2-billetsalg f.eks. Det er fuldstændigt ligegyldigt hvor man åbner det bal, så skal der nok blive udsolgt.

Anyway synes jeg det er rart at der kommer flere eksempler ind i debatten

64

Hans Tosti 15/10/11 23:06

Jamen, så overvej da lige dine bombastiske overskrifter en anden gang, Morten Vadskær, hvis du ikke vil misforståes.

Samtidig vil jeg gerne sige, at det ikke ligefrem er U2, denne case handler om, og derudover så er oplevelsesmarkedet blevet så oversvømmet med tilbud, at selv når Red Hot Chilli Peppers kommer til landet, som de var i går (og det var en tæskefed koncert i Boxen), så er der ikke udsolgt.

Det handler om at skabe nogle spændende og interessant produkter/oplevelser/ydelser, som folk gider snakke om, og så sørge for at "nurse" sit community. Så virker social media langt bedre end noget andet, og det er i øvrigt langt sjovere at involvere sig i som virksomhed og som forbruger/kunde/samarbejdspartner.

I øvrigt vil jeg gerne henvise til denne artikel jeg har co-written om Apple og deres indirekte brug af "hard core hippie social media" som værktøj: http://www.baekdal.com/opinion/the-apple-live-stream-conundrum/

65

Morten Vadskær 15/10/11 23:15

Jeg forventer faktisk at folk læser mere end overskriften, Hans ;-)
Men fair nok - jeg blev misforstået og har taget det på min kappe. Jeg lægger jo så også både webshop, tid, penge og blog til rent faktisk at give alle jer professionelle social media eksperter ret. Det må sgu' da kaldes velvilje. Tro mig - jeg vil vildt gerne have en velsmurt Facebook annonce-kampagne. Og er meget villig til at dele den her. Sharing is caring!

66

Gitte 15/10/11 23:38

*LOL* der er mange gode modargumenter her og Morten har også en pointe, men den med de 225 billetter er der da ikke meget kød på. Sølle 225 biografbilletter sælger biograferne altså hver aften uden Facebook-side og mon ikke de var blevet solgt hvis man bare havde været ude i god tid.

Spændende debat og jeg glæder mig meget til at se om GoSocial kan vise Morten hvordan det skal gøres. Hvornår ser vi resultatet?

67

Jesper Normann 16/10/11 00:16

Spændende debat. Misforståelse eller ej, så gjorde overskriften på indlægget sit til at hive folk ud på dansegulvet. Der er nu budt op til dans og jeg er spændt på at se, hvordan Go Social træder ind i valsen og freestyler www.bd-store.dk og Vadskærs' shops :-)

68

Hans Tosti 16/10/11 03:47

Gitte, min pointe er at vi fik genereret over 1000 klik på 15 min, heraf 205 klik på første minut med media spend på 0, og det er Facebook, det er salg og vi havde næppe kunne realisere samme resultat på andre kanaler.

Kom selv med noget bedre, hvis du vil. *smiler*

69

Ask Hybel 16/10/11 09:23

Jeg elsker blogmediet! Og elsker i særdeleshed en søndag morgen hvor den står på ostemad/kaffe og et indlæg med power i kommentarsporet. Kloge mennesker med gode pointer fra hver lejer, præcis som det skal være :)

God søndag, og tak for indlægget. Jeg blev både underholdt og lidt klogere ?

70

Ask Hybel 16/10/11 11:50

I øvrigt, et lille hyggeligt og konkret eksempel på værdien af de sociale medier. Rigtige kunder kan jeg desværre ikke selv lægge frem her, men de er der - i den grad!

71

Ask Hybel 16/10/11 11:51

Og linket

72

Lars Skjoldby 16/10/11 11:55

@Gitte: Hvorfor mener du ikke der er kød på 225 billetter? Det er da netop de små cases der efterspørges her i tråden.

@Morten: Fantastisk debat du har startet. Det har sat tankerne igang og sindene i kog. Jeg går udfra det også har været formålet :-)
Jeg synes dog du glemmer at der ikke kun handles varer online. Salg kan afsluttes på mange andre måder end via et klik - enten i en butik eller over telefonen. Et social medie kan jo netop være bindeledet mellem online tilstedeværelse og offline handel. En update fra virksomheden eller dens fans/følgere side kan jo sagtens resultere i salg i den fysiske butik eller et salg over telefonen - og det salg er lidt svært at få ind i Google Analytics. Hvis nu nogen kunne fremskaffe sådanne eksempler vil folks ord så være nok eller er der en anden måde du ønsker sådanne data præsenteret på - udover at give en kop kaffe ;-) ?

73

Bolette Olsen 16/10/11 12:27

Kan godt høre, at tråden her er tæt på ovre? Jeg smider alligevel et lille pip om Jyske Bank casen, som rullede på Facebook i ti koncentrerede dage i april i år. Jeg er fra Jyske Bank.

Ja, vi brugte penge på at designe nye kort - som af forskellige grunde alligevel skulle nydesignes. Men i stedet for at præsentere kunderne top down for de nye betalingskort, spurgte vi på Facebook: Hvordan skal de nye kort se ud?

Komfo byggede et afstemningsmodul, vi lagde tolv motiver ud, indrykkede social ads, som smed brugerne direkte til afstemningen - og valgte de seks, som fik flest stemmer. Alle seks kort er i brug i dag.

Man kunne ikke vinde noget - og det var ikke et krav, at du synes godt om Havkatten [Jyske Bank] for at få lov at stemme ;)

Aktiviteten handlede ikke om salg på Put i kurv måden. Men om at åbne op og involvere brugeren, spørge kunder (og ikke-kunder): Hvad synes I? Og det er her, at Facebook i mine øjne for alvor giver mening...

74

Bolette Olsen 16/10/11 12:31

...og hvad sker der lige for, at tankestreg bliver til spørgsmålstegn midt i det hele?
Nå never mind og god søndag!

75

Bolette Olsen 16/10/11 12:57

Jeg håber selvfølgelig, at debatten lever længe endnu - i alle sammenhænge...

76

Jan Krage 16/10/11 16:47

@morten Det er rigtig interessant læsning, som du har kickstartet her på bloggen. Jeg tror, at debatten fra start kunne have været lidt mere nuanceret, hvis der havde været en sondring mellem Facebook Ads og organisk indhold på Facebook.

I min optik er det lidt som SEM og SEO. SEO er lig Ads, hvor de hårde værdier som optimering og statistikker er omdrejningspunktet, mens SEO er lig indhold på siden - hvad finder brugerne interessant og ønsker at interagere med.

Dette er naturligvis forenklet, men noget som vi i Energi Nord er meget bevidste omkring. Indtil videre har vores tilstedeværelse på Facebook med 'Lys i Afrika'-gruppen mest været relations- og brandingrelateret, men som @mikael skriver, så har vi faktisk gennem vores Facebook-gruppe udviklet et nyt strømprodukt, som uden meromkostning for forbrugereren kan hjælpe befolkningen i Uganda. Nu kommer det spændende! Vi har spurgt - brugerne har talt - vil de også agere derefter? Vi laver nogle tiltag i de kommende måneder, og du må gerne benytte de kommende data som en case, hvis du ønsker. Jeg stiller mig iøvrigt gerne op i køen, som een af dem, der gerne vil byde på kaffe og en snak, så vi kan blive skarpere på måling - for det kan vi naturligvis heller ikke få nok af...

Fortsat go' søndag...

77

Jacob Kildebogaard 16/10/11 17:54

Interessante kommentarer, og forventelig fordeling i holdninger. Det er bare pudsigt som nogle folk ikke bryder sig om analytikere der måler ;-)

Først ift sporingen: Du bør selvfølgelig bruge kampagnesporing på både den betalte annoncering og på de links du selv styrer på din Facebook fanside. I den kampagnesporing har du selv angivet hvad medie du ønsker at kalde det. Man kan så vælge path to conversion ud fra medium, og dermed have Facebook og andre sociale medier som selvstændige elementer (hvis de altså optræder i stien ;-) ).

Det er jo fantastisk at kunne vise hvad man har kunne sælge via Facebook. Men det betyder ikke at det ikke kunne være gjort lettere med andre medier. Hvor meget arbejde er der fx i at have den Facebook side ift. en mailliste, der ganske givet let kunne have solgt de samme billetter?

Helle siger hun ikke har brugt en krone til Facebook - men hvad med alle timerne til kommentarerne, oprettelsen af siden mv? Det er også en omkostning, der skal ses muligt at investere i andre elementer i stedet.

Ift. Facebook annoncering (altså betalte annoncer), så kan jeg kort berette at det fungerer i høj grad som indholdsnetværket på Google. Jo højere grad du sælger noget, som brugerne ikke vidste de havde behov for, jo bedre virker det. Dermed ikke sagt at det ikke kan blive lønsomt for almindelige produkter, men der er længere mellem snapsene...

Jeg siger ikke at man ikke bør være til stede på Facebook, men problemet jeg ser er at virksomhederne vælter derud pga. hype, frem for at fokusere på at få de grundlæggende elementer på plads først.

78

Morten 16/10/11 19:34

0,3% er godt nok ik ret meget. Men den statestik tager vel næppe forbehold for, at FB er en branding og relationsside, og at brandingen via FB kan medføre direkte salg, eller salg via en søgemaskine efterfølgende, da kunden har en præference for siden?

http://www.youtube.com/watch?v=ZyQjr1YL0zg

Ovenstående video beviser vel meget godt, hvor modtagelige mennesker er for reklame og påvirkninger ude fra. Så det er vel meget svært, at måle FBs brandingværdi, når man skal gøre alt op?

79

Morten 16/10/11 19:36

PS hvornår sætter i casen igang, og hvornår kommer der et indlæg med data fra den?

80

Hans Tosti 16/10/11 20:18

@Kildebogaard: Vi har en mailingliste med omkring 7000 recipients, mener jeg. Men vi bruger ikke rigtig tid på det mere, fordi vi har et langt større reach på Facebook. :)

81

Kim Jørgensen 16/10/11 20:29

Lækker diskussion som der er kommet gang i her :)
Jeg vil ikke kommentere på indholdet, da det er en smagssag. Men jeg vil godt sige at de folk som syntes at titlen er lidt misvisende, så vend den om - den fangede jer, og det er vel det som er meningen ;)

82

Kasper Bergholt 16/10/11 21:27

@Jan Krage:

"I min optik er det lidt som SEM og SEO. SEO er lig Ads, hvor de hårde værdier som optimering og statistikker er omdrejningspunktet, mens SEO er lig indhold på siden - hvad finder brugerne interessant og ønsker at interagere med."

Det forstår jeg slet ikke. Mener du, at SEO eller SEM er ligesom ads (reklamer)?

83

Jan Krage 16/10/11 22:13

@Kasper Bergholt
Det er en forenklet betragtning gående på, at SEM og Facebook Ads kan sammenlignes, når det gælder ROI, stats og konverteringer. Det er målbart.

SEO og "organisk indhold" på din Facebookside indrømmer jeg er lidt sværere at sammenligne, men overordnet set så er det vel at både Facebook og Google belønner de sider, som har noget attraktivt indhold at tilbyde deres brugere. Det er svært at måle værdien af dette.

84

Kasper Bergholt 17/10/11 15:08

@Jan Krage --

Ok, så er jeg med. Tak for uddybningen!

85

Simon Mørch 17/10/11 23:11

Så fik jeg tid til at læse debatten :-)

@Rosenstad: Du må have misforstået noget. Der har aldrig været skrevet noget forkert om min alder. Er født i 10/8-95. Finder du en artikel på nettet der oplyser en forkert alder giver jeg en øl ;-)

@Jacob Kildebogaard: Det er spot on :-)

86

Nicolaj Kirkgaard Nielsen 18/10/11 14:46

@Morten (ikke Vadskær ;)
Pas på med at bruge Derren Browns videoer som bevis for psykologisk påvirkning (NLP, hypnose og hvad det ellers hedder). Graver du lidt i overfladen, vil du finde ud af, at det meste er tricks forklædt som psykologi.

87

Rosenstand 19/10/11 17:07

@Simon: Det må jeg have så - syntes blot at have læst om dig som 14 årig i flere år i diverse aviser. Og det ville ikke have undret mig, hvis journalister gik lidt lemfældigt til sandheden for at gøre historien bedre ;-)

88

Rosenstand 26/10/11 15:51

Nå Vakse... Du har været til Facebook seminar i dag. Har du noget at dele med os fra det arrangement?

89

Morten Vadskær 26/10/11 16:10

Kan da lige dele en enkelt case, der blev fremlagt. Jeg har det jo sådan med cases, at de virker mere overbevisende, når de indeholder tal. Antal fans i sig selv er jo ikke en succes. Anyhow. En af de cases der var, viste at 66% af trafikken kom fra Googles organiske søgninger og 24% fra Facebook.
-Det var rigeligt for mig ;-)

Til gengæld er Thomas Bigum mega god til at holde foredrag og havde nogle fede pointer. Jeg savner bare konkrete eksempler og ja.... tal

90

Simon Mørch 26/10/11 23:11

@Rosenstad: Det lyder at du snakker om journalister fra sladderbladene? Ja, sådan er de. Kunne hellere aldrig finde på at stille op til et interview. Men EPN, TV2 og nogle mindre Erhvervsbladet var meget seriøse. Der stilte jeg gerne op og kunne inspirere andre unge samt score et par hundrede henvendelser til biksen ;-)

@Morten: Du blander Facebook organiske del sammen med annonceringsdelen. Har ved flere lejligheder givet udtryk for jeg er meget negativ overfor folk der bruger tid på fansider og tror det er en god annoncering.

Jeg er KUN til annonceringsdelen. Der er jeg tilgengæld benhård og kan levere gode resultater. Det er jo heldigvis også nemt at måle!

91

Morten Vadskær 26/10/11 23:37

@Simon - Ja jeg tror i den her case var trafikken blandet sammen. Det gør det jo bare endnu værre. Jeg er enig i at det er fantastisk at man kan måle præcist på annoncerne og glæder mig til at få det i gang. Sender dig snart nogle nøgletal, så du kan lægge hjernen i blød

92

Mads Gorm Larsen 18/12/11 23:12

Hej Morten

Såvidt jeg husker har du også været uden efter facebook annoncer i tidernes morgen. Hvordan ser du på facebook annoncer i dag, har du fået knækket koden eller fungerer de bare ikke?

93

Morten Vadskær 19/12/11 10:22

Hej Mads.
Jeg har faktisk haft held til at knække koden med hensyn til Facebook-annoncer, men kan desværre ikke opnå særlig stor volumen med dem. Der udover synes jeg også det er frustrerende at de ikke har samme lækre split-test funktioner som AdSense tilbyder.

94

Mads Gorm Larsen 19/12/11 10:28

Hej Morten

Det er godt at hører, og jeg tror måske der er en rigtig god pointe her. Social medie eksperterne har det med at fokuserer på facebook sider, men for mange ligger guldet begravet i annoncering. Håber du laver en blog post om dette emne på et tidspunkt, det ville være interessant læsning.

Mvh
Mads Gorm

95

Morten Vadskær 19/12/11 20:09

@Mads - Jeg har allerede skrevet om det i min e-bog Konverteringskarma og indtil videre er det forbeholdt de, der har købt bogen. Men vil ikke afvise at det kommer her på bloggen en dag.

96

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er et + fire? (skriv tal - ikke bogstaver)