Split test case: Socialt støj koster knaster

I dag har jeg overladt ordet til Nikolaj Astrup Madsen, der arbejder som konverterings-cowboy i drengerøvenes paradis CoolStuff. I forbindelse med sit arbejde har han afviklet en split-test (vi elsker dem, ikke?), som vi får lov at få indsigt i her.

1. august stopper Nikolaj som konverterings-cowboy ved CoolStuff for at blive selvstændig. Følg hans online gøren og laden på Twitter.

Well - ladies and gentlemen. Her kommer Nikolaj og dét, det virkeligt handler om:

CoolStuff sælger gadgets i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Finland. Der er overraskende nok en lille overvægt af kvindelige kunder og et voksende område er firmagaver. CoolStuff har eksisteret siden 2004 og har i dag 20 ansatte.

Vi er først kommet i gang med splittest lidt sent hos CoolStuff. En af årsagerne har f.eks. været at vi i meget lang tid sidste år arbejdede på et nyt design og med at få det sat op. Men vi er kommet i gang, og det skulle vi være kommet lang tid før.

I det her blogindlæg vil jeg fortælle kort om en test vi netop har lavet – Faktisk er vi først ved at få implementeret ændringerne nu.

Herunder ser du vores normale produktside. Til højre for billederne har vi overskrift, en intro-tekst og en boks med pris, ratings, ønskeliste, variationer af produktet, købknap, info om gratis fragt og sociale ikoner.

Sociale medier lige under købknappen

Det er rigtig mange ting der sker på et område, hvor vi godt vil have folk til at fokusere på en grøn knap. Alle de her elementer, skriger på hver deres måde om opmærksomhed og fokus fjernes derfor fra den grønne knap.

Hypotesen vi havde:

Simpelt er godt. Jo mere simpelt der er omkring køb-knappen og jo mindre vi beder den besøgende om at overveje, des bedre konvertering.

Jeg kan godt lide at teste små ændringer, og langsomt komme frem mod det optimale. Så tanken var at teste en enkelt ændring.

Den nye version vi lavede:

Sociale medier placeret under billederne

Ændringen er simpelthen at vi har rykket de sociale ikoner over under billederne. Boksen med alle informationer er dermed blevet lidt mindre og er mindre informationstung.

Hvad betød den her ændring så?

Med små 200.000 besøgende om måneden og en del salg, kan vi heldigvis få resultater på tests ret hurtigt. Testen her blev lavet på alle produktsider, så på et par dage havde vi data nok til at bestemme hvilken version der vandt. Der har været over 350 konvertinger (køb) på hver version siden vi startede testen.

Den nye version med ændret placering af de sociale ikoner vandt testen. 13,8% flere går videre til kassen (har trykket på købsknappen) og små 9% flere ender med at købe.

122% flere delinger på sociale medier

Vi havde altså ret i hypotesen, men vi havde glemt at tænke på likes, tweets osv. Ville vi nu få færre af dem, når ikonerne var rykket? Vi valgte derfor at fortsætte testen, men også tracke kliks på de sociale knapper.

Resultatet var forbløffende godt, og en god ekstra gevinst ved testen. Hele 122% flere klikkede på ikonerne, efter at de var rykket under billederne! Over dobbelt så mange delinger er noget der varmer. Det er så at sige gratis markedsføring.

Konklusion

Konklusionen jeg har gjort mig er følgende:

  • Hold området omkring købsknappen simpelt. Vi vil fortsætte med at teste boksen, og se om vi kan gøre det endnu bedre.
  • Sociale ikoner fungerer godt i nærheden af billeder. Måske er det fordi den besøgendes mindset er forskelligt når øjnene henholdsvis er på billedet og når de er på informations-/købsboksen.

CoolStuff.dk har mange besøgende som surfer. De besøger siden ofte for at se nye gadgets, er på siden i lang tid og køber ikke nødvendigvis noget. Dem skal vi også forsøge konvertere. Måske vil de like et produkt, blive fan eller tilmelde sig vores nyhedsbrev.

Testen har givet nogle konklusioner og tanker, som vi kan teste videre på.

Vi bruger Optimizely til at teste. Det fungerer super nemt, og det er nemt at sætte tests op på tværs af et website, så man hurtigere får resultater.
Webshop ShoporamaMikael Rieck 28/06/12 09:06

Det må da siges at være et rigtigt spændende resultat. Om man kan konkludere (entydigt) det du gør skal jeg ikke kunne sige, men det vigtigste er jo at der er markante forbedringer.

Nice job!

Mikael

1

Kenneth Wellin 28/06/12 11:39

Det er altid spændende at se resultater af split tests. Der er vigtig information at hente. Og som resultatet her viser, kan der være guld i selv relativ små ændringer.

dbh
Kenneth

2

Rosenstand 28/06/12 14:14

Det er da tal, der er til at tage og føle på! Har I nogensinde eksperimenteret med teksten på selve købsknappen? Altså testet for eksempel "Læg i kurv" op mod "Læg i kundevognen"?

3

Nikolaj Astrup Madsen 28/06/12 23:01

Vi har været for dårlige til at teste tidligere, så vi har ikke testet teksten på købsknappen. Det vil vi helt klart forsøge.

Vi skal teste mege mere. Det er drønsjovt når man først er i gang:-)

4

Mogens Møller 29/06/12 08:05

Rigtig god case Nikolaj!

Det er ikke umiddelbart så overraskende, at det får flere til at trykke køb, men at det samtidig også får flere til at bruge de sociale ikoner, det overraskede mig virkelig.

Forklaringen skal muligvis findes i, at ikonerne nu står ved jeres billeder og det er nok når man ser disse billeder igennem, at man typisk tænker: Hey, det her er fedt! Og så er et like, tweet eller +1 jo oplagt.

5

Paw 29/06/12 14:50

Vildt!

Det var dog en dejlig konkret case, som er til at tage og føle på.

Er virkelig overrasket over så stor en stigning i konvertering på grund af så minimal en ændring.

Og tak for tippet med optimizely, skal jeg lige kigge lidt på.

6

Morten 03/07/12 17:56

Interessant. Står pt i den situation at jeg ikke ved om Facebook deleknappen på annoncer på industribasen skal fjernes eller beholdes, grunden til jeg er i tvivl her er at industribasen henvender sig mest til b2b kunder, dvs kunder der nok ikke har den store interesse i at dele noget på Facebook i forhold til hvis det var b2c kunder.
Men på den anden side giver Facebook deleknappen jo flere besøgende ved dem der alligevel deler noget fra industribasen. Det er blot 200 der deler en annonce på Facebook så ved ikke hvor relevant sådan en knap er? Det er jo en brøkdel af de samlede besøg, så måske den skader mere en den gavner.

Hvad mener i jeg skal gøre, fjerne den eller beholde den? der må være en seo fordel ved at beholde den tænker jeg?

7

Kent Medom 17/07/12 10:24

Godt at se at konkret eksempel. Jeg ændrede præcis det samme ved med webshop for en uge siden. De sociale ikoner tog alt for meget opmærksomhed, og det hele virkede rodet at se på. Under billederne står de sammen med andre farver, og det er som regl også bilelderne man ønsker at dele, så det passede bedre sammen.

Jeg har haft svært ved at teste effekten her under sommerens minimale salg, men om ikke andet giver det en visuelt bedre oplevelse.

8

Henrik 07/08/12 09:39

Ja, det er igen imponerende, hvor små ændringer der skal til, for at få en effekt - dejligt med cases, som kan inspirere til at teste egne løsninger

9

Mattias Siø Fjellvang 03/10/12 22:26

Hey jer!

Spændene indlæg - fedt at det gav så godt.

Har lige lidt input til:
"Sociale ikoner fungerer godt i nærheden af billeder. Måske er det fordi den besøgendes mindset er forskelligt når øjnene henholdsvis er på billedet og når de er på informations-/købsboksen."

Personlig erfaring siger mig at det har noget at gøre med, at brugeren ikke ved hvad han 'synes godt om'. Min vurdering er, at når 'synes godt om' boksen er under produktet, tror brugeren, at det er det pågældende produkt han LIKER og ikke selve hjemmesiden.

Er du ellers kommet frem til nogen foreløbig konklusion? :)

10

Mads 25/08/15 08:45

Det er mega vildt, hvor små justeringer der skal til for at få knaster i kassen.

11

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er tre + et? (skriv tal - ikke bogstaver)