Hashjacking - sjov med hashtags

Hashtags er lidt af en genialitet. Lad mig kort forklare, hvorfor jeg er vild med dem. Jeg følger et par hundrede mennesker på f.eks. Twitter. Men er man til en event som Web Analytics Wednesday eller Marketingcamp, så er der jo en masse med, som jeg ikke følger. Hvis de tweeter fra denne begivenhed / event, så kan de markere det med et hashtag som f.eks. #mcdk13. Dermed kan jeg følge alt, der bliver tweetet omkring dagen (og man undgår at gå glip af f.eks. et afterparty, slides eller gode notater.

Nå... Hashtag-værdien er også blevet opdaget af firmaer og medier, som er begyndt at opfordre til brug af hashtags. Og den bølge kan du ride med på. Her er et par eksempler til inspiration.

Hashtag hijacking - hashjacking

Hashjacking er hashtaggets svar på newsjacking. Du overtager for en kort stund en plads med dit brand via et hashtag.

Min absolutte yndling er Swiss Airline, som laver hashjacking på Instagram, når der er en event i en by, som de har som destination. Brug lige et minut på at se det i effekt i denne video

De har tilmed gjort sådan, at du kan booke direkte fra Instagram (hvordan de end har gjort det). Du kan læse meget lidt om kampagnen her.

Danske hashjacking eksempler

Jeg har ikke kunnet dy mig og har lavet et par stykker. For nyligt var Kondomaten en tur på forsiden af Børsen, som du kan se her. De viste alle tweets med hashtagget #vidanskere

Dansk hashjacking eksempel på Børsen

Musikfestivallen Northside spiser alle Instagrambilleder med hashtagget #ns14. Så kan man lave sådan noget her

Mere hashjacking

For nyligt var der X-games. Her sad der tre kommentatorer og læste bl.a. tweets op imens. Jeg forsøgte mig med dette tweet i håb om, at de ville nævne det. Så det ikke særligt længe, så jeg ved ikke, om den blev nævnt

Brian Brandt, hvis kone har Sovedyret fulgte med, da DR2 sendte et program hvor to komikere skulle prøve en smertepåvirkning svarende til at føde. Der var mange, der så det og fulgte med på de sociale medier. Brian brugte hashtag'et #smertepådr3

Som Brian skriver gav det nogen trafik omend det ikke gjorde ham millionær overnight.

Vil du selv prøve hashjacking, så er det jo værd at vælge et populært hashtag. De populæreste i Danmark kan du se på overskrift.dk (nede i venstre side). Må jeg minde om der starter noget OL. Jeg vil kraftigt opfordre til, at man ikke spammer, men bidrager med noget sjovt eller kreativt eller endnu bedre: et rigtigt godt tilbud. Og giv det så et enkelt skud eller to. Ingen grund til at massebombe et hashtag. Det' karma det hele ;-)

Har du selv gode eksempler på hashjacking eller sjov brug af hashtags, så lad høre i kommentarerne.

Læs mere om kreativ brug af Twitter - Instagram og hashtags

Har du fået hashtagblod på tanden, så er her et par interessante artikler om emnet:
Webshop ShoporamaMichael Bach Kjeldsen Elkjær 06/02/14 13:28

Hehe, ja det er sgu sjovt at sidde og lege lidt med.

Jeg mindes også en række forsøg i forbindelse med stormen Bodil. Der var vist blandt andet en restaurantkæde, café eller lignende, der tilbød gratis kaffe til folk der fulgte http://twitter.com/#husly :-)

1

Thomas Ulstrup 06/02/14 14:58

Fantastisk blogindlæg og godt med nogle eksempler på #hashjacking ;-)

2

Bent Andersen 06/02/14 20:04

Hehe det skal prøves #vadskaer, Måske kan det sælge nogle flere #t-shirts.

3

Thomas Petersen 09/02/14 23:33

Spørgsmålet er jo, om det ikke langsomt men sikkert ødelægger de hashtags, som du er så vild med? Når vi skal følge et event eller stor sportsbegivenhed, og +75% af indholdet på det aktuelle hashtag indeholder mere eller mindre fantasifulde beskeder, der ikke har noget at gøre, med det vi forventer, så bliver du holdt personlig ansvarlig ... ;-)

Men det udjævner jo sig selv med tiden - enten får man mulighed for at anmelde tweets som spam eller også holder folk med at bruge det, og så taber alle på det. Er de berømte 15 minutes of fame så det værd?

4

Morten Vadskær 10/02/14 10:03

@Thomas jeg ser din pointe og hvis det er rigtigt at 75% af budskaberne bliver kommercielt spam, så har du ret i, at folk vil ignorere hashtags. Jeg tror dog ikke, det nogensinde kommer så vidt.
Fordelen er, at der på de sociale medier i forvejen er 75% crap / ligegyldigheder, så mange vil nok være lige glade. Personligt synes jeg, at Swiss airways kampagne er både genial og kreativ. Jeg giver snarere hat tips end indberetter for spam.
Al PR og markedsføring har jo længe handlet om at blande sig i folks hverdag og det er dét her også. Som udgangspunkt synes jeg ikke, man skal spamme et hashtag med tilbud fordi man kan. Men hvis der er mulighed for at lege Jørgen Clevin, så synes jeg det er det hele værd.

5

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er tre + seks? (skriv tal - ikke bogstaver)