Din formular er en overset guldåre

Har du ingen formularer på din hjemmeside, så kan du roligt springe det her indlæg over.

Har du til gengæld formularer på din hjemmeside, så er der en rigtig god chance for, at din formular er en af de allerstørste "forhindringer" for, at dine besøgende konverterer. Tro mig: Folk hader at udfylde formularer!

På vores webshop Faktorfobi skal folk jo udfylde navn og adresse. Oprindeligt lænede vi os op af konventionerne og valgte denne løsning.

Traditionel løsning

Men så var jeg til An Event Apart i Seattle og stod og talte med Luke Wroblewski, der bl.a. har skrevet den fremragende bog Web Form Design. Han fortalte om et website, der havde hævet konverteringsraten ved at lave deres formular som mad libs.

Første ting jeg fik gjort, da jeg kom hjem, var at opsætte en split-test på Faktorfobi med en mad libs formular. Den så sådan ud:

Mad libs løsning

(Faktorfobi har siden skiftet design, så du kan ikke se de aktuelle formularer derinde længere)

Resultatet var en 15% stigning i konverteringer. 15% min ven! Da også værd at ta' med, ikke? (Og det er jo resten af Faktorfobis levetid).

Hvad bør man som minimum gøre ved sine formularer?

Med html5 kom der flere muligheder med formularer og i dag er de stadig lige vigtige. I min optik er et par af de vigtigste, at du benytter type="email" og type="tel" på hhv. email og telefon-formularer. Det gør, at man ved telefonnummeret får vist et numerisk tastatur på smartphones og tablets. Det gør indtastningen meget nemmere og gnidningsfri for brugeren.

Prøv at udfylde tidsbestillingen på en side som ved tandlægerne ved Storkespringvandet her på din smartphone. Det går nemt og ubesværet.

Bemærk også, hvordan de har sat korrekt label element på ugedagene og tidsrummene, så man ikke skal ramme den lille checkbox, men blot kan ramme "torsdag", "tirsdag" etc.

Animeret gif, der viser labels i en formular

I øvrigt kan jeg varmt anbefale Luke Wroblewskis bog eller bogen Forms That Work, der også er forrygende. Læs dem og gå så i gang.
Webshop ShoporamaLouise Elgaard 14/03/12 11:46

Det er meget interessant. Og også lidt skræmmende;-)
Jeg ville egentligt sige til dig at den animerede gif kører lidt for hurtigt. Men så igen ... jeg er sikkert bare deltager i en splittest på hastigheden.

1

Christian Haugaard Brix 14/03/12 12:50

Tak for at minde om denne gode idé (mindes at have hørt den fra dig før - men det var måske et mere semilukket forum et sted)!

Det skal da "snart" prøves i praksis. Jeg ville frygte, at mange misforstod, og fx bare skrev fornavn i "MIt navn er" og "Nordjylland" ud fra "Jeg bor i" og i den dur.. Har du oplevet meget af det?
(Men for 15% flere konverteringer kunne man måske leve med at skulle tage kontakt til nogle kunder og bede dem uddybe..:-) )

Faktorfobi har siden skiftet design, så du kan ikke se de aktuelle formularer derinde længere)

2

Lars 14/03/12 12:53

Haps! Den er på to-do listen på vores webshop - netop i et lidt legende univers vil den form passe så meget bedre ind end en standard nørdet form.

Thanks!

3

Anders Hansen 14/03/12 13:07

Interessant oplæg.

Kunne ikke lade være med at tænke over at du stadig har en regulær comment form her på bloggen. Kunne vel være interessant om dit tip også motiverede til flere kommentarer?

4

Steffen Daleng 14/03/12 16:02

Glimrende tip, men ja den er lidt gammel. Vi er lidt tilbage ved 404 optimeringer og kommentarfelt optimering.

Hvad der til gengæld kunne være sjovt at teste af kunne være mad libs på checkoutflow i en betalingsproces, og se hvordan det klarer sig.

5

Christian Haugaard Brix 14/03/12 16:08

Steffen Daleng, mener du ET ANDET STED i betalingsprocessen? For det er jo netop ved checkout at Vadsskær bruger og anbefaler det?

6

Morten Vadskær 14/03/12 19:37

@Louise - ja, den kører for hurtigt... Du er ikke offer for en split-test. Blot et banner, der er meget hurtigt smasket sammen.

@Christian - vi har næsten ikke nogle af den slags fejl. Det sker, men det sker ikke oftere (og pinligt nok må jeg indrømme at vi ikke laver client-side validering nok p.t., så der er lige noget at indhente).

@Lars - godt du kan bruge det.

@Anders - ja, den her blog er altid den mest forsømte. Men må kraftigt opfordre til at split-teste det her. Det er jo desværre ikke en sten-sikker konverterings-bullet. Det virker på en side, men nødvendigvis ikke på en anden. Tror nu ikke antallet af kommentarer vil stige her. Men måske en dag, Anders.

@Steffen Ah - beklager at det ikke er det sidste nye du får her. Hvor har du ellers set tippet omtalt? Og hvorfor mener du "vi er tilbage"? Det her er optimering af min check ud-procedure og dér, hvor optimering er allermest nødvendig og værdifuld. Tror måske du har misforstået det (at dømme fra sidste afsnit i din kommentar). Det her er i mit checkout flow, som Christian også påpeger.

Ellers tak for kommentarerne allesammen.

7

Kim Andersen 14/03/12 20:34

Det er et fedt tip Morten, og en forbedring på 15 % er da værd at tage med. Kunsten for mig som konsulent, bliver at overbevise vores kunder om at prøve noget lignende dette her af.
Jeg vil selvfølgelig henvise til denne blogpost, som helt sikkert bør sætte nogle tanker i gang hos dem.

Tak for deleren :)

8

Morten Vadskær 14/03/12 21:08

Jeg ved godt, at det er udfordringen for jer konsulenter, Kim. Men hvis sådan et blog indlæg her ikke kan overbevise dem (om i det mindste at prøve en split-test), så tror jeg slet ikke de er parate til at gå i gang med at forbedre deres side. Så må du se om du kan sælge dem nogle brochurer eller evt. en streamer med deres hjemmesideadresse til bilen ;-)

9

Christian Jessen 15/03/12 13:02

Super fedt indlæg - havde faktisk aldrig hørt om "mad libs" metoden før. Men jeg kan da godt se det er interessant i mange sammenhæng, specielt når man sælger til private kunder. Tror dog også der er mange sider og sammenhænge hvor det ikke vil virke, og måske endda konvertere dårligere..

Men bliver da nød til at prøve det! Det skal helt klart testes så snart jeg får muligheden...

Tak for guldkornet, ser frem til mere af den slags! ;-)

10

Daniel Due 16/03/12 10:23

Det er en smart måde at lave formularer på :) Det må man sige..
Det vil jeg tænke ind i mit næste design, af CTA.. "Ring mig op"..

Muligvis også i magento checkout.. ved ikke..

11

Thomas Frost 16/03/12 18:39

Det er derfor konverteringsoptimering er så skide spændende og noget jeg virkelig gerne vil arbejde mere med når der bliver lidt luft og tid her i forretningen. Det der havde jeg virkelig ikke set komme.

Endnu en gang tak for at dele dine erfaringer, det sætter virkelig tanker i gang og giver lyst til at fordybe sig i emnet, når man ser så spændende resultater.

12

Morten Vadskær 17/03/12 09:48

@Christian Brix - Du hørte det først på V4D5 ;-) Det er derfor man bør bookmarke siden

@Daniel - Det er et forsøg værd. Kan man selv lave split-testen koster det jo næsten ikke noget at gøre forsøget.

@Thomas - Jamen selv tak. Er glad for at jeg kan inspirere til noget. Jeg havde nok heller ikke set komme at den ville give 15% mere. Men en nem måde at hæve omsætningen med 15% på. Og ja - konverteringsoptimering er pokkers spændende og interessant. Det synes jeg nu de fleste aspekter i online marketing er.

13

Jacob Becker 17/03/12 13:25

Rigtig interessant! - Jeg tror dog, at det er trenden pt., at hjemmesider gerne må være uhøjtidelige.. Ser man på mailchimp og lignende, så leverer de et skide godt produkt samtidig.

Det er helt sikkert interessant, tak for indlægget.

14

nikolaj kongerslev 20/03/12 09:42

Jeg håber da at der er nogle som vil skrive herinde hvis de prøver at splitteste denne ide på deres side. Ellers må jeg jo selv prøve en dag, men ville ikke umiddelbart tro at det vil gå godt, men indimellem bliver man overrasket over splittests :-)

Morten=> Hvor stort var testgrundlaget?

15

Morten Vadskær 20/03/12 10:04

@Jacob Becker - jeg er enig. MailChimp er eminente til det. En af deres chefer er Aarron Walter, som jeg faktisk også mødte på selvsamme konference. Han har skrevet bogen Designing for Emotion udgivet på A Book Apart. Tag et kig på den, hvis du vil dykke dybere ned i det.

@Nikolaj - der var lige over 600 konverteringer. Kan da godt være jeg skal hugge testen af på vores nye design også. Har nu også tænkt mig at afprøve det på Kondomaten.

16

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er seks + seks? (skriv tal - ikke bogstaver)