Knap-dyst: Rød knap byder endnu engang grøn knap op til dans

Her på matriklen elsker vi split-tests og grønne knapper. Derfor er jeg rigtigt glad for at Michael Kjeldsen har tilbudt at gæsteblogge om sin split-test med en rød og en grøn knap. Jeg overlader ordet til Michael:

Egentlig burde dette indlæg have ligget på min egen blog, for den er da i den grad blevet forsømt i nyere tid. Men når nu jeg sidder med et resultat på rød knap VS grøn knap, så er der jo ikke rigtig nogen andre steder end hos Morten, der om nogen har drevet rød/grøn-knap diskussionen frem.

Baggrund for testen

Nogle af jer vil måske vide, at jeg er gammel bartender, og i den forbindelse har jeg startet og driver Bartendermagasinet, et gratis online magasin for bartendere. Det er ikke noget der er de store penge i, faktisk løber det ikke engang rundt i forhold til driftsudgifter etc. Men fred være med det, for det er kun et hyggeprojekt, hvor trafikvolumen er så høj, at jeg til gengæld kan prøve en masse ting og sager af.

Udfordringen

Gennem tiden har jeg lånt et link ud til forskellige webshops der sælger bartenderrelateret udstyr. Det er jo i alles interesse, at et sådant link performer godt, for webshoppen får relevante besøgende, og den dag en webshop har en affiliate-aftale, så kan jeg (og resten af redaktionen) måske begynde at tjene lidt af alle udgifterne og timerne hjem :-)

Jeg har tidligere kørt en splittest på ordlyden af den pågældende knap, hvor teksten "Køb udstyr" vandt over "Shop", og gav en 182% stigning. Næste skridt er så knappens udseende, og her var den oplagte første test, at teste en grøn knap.

Sådan så den forsvarende mester ud:

Rød knap

Den røde farve går igen i hele designet, og i øverste højre hjørne har den faktisk vist sig at have en relativt prominent placering, blandt andet har en række 5-sekunders test faktisk resulteret i, at testerne har nævnt den specifikke knap.

Og sådan så udfordreren i det grønne hjørne ud:

Grøn knap

Knappen er lavet lidt hurtigt, ud fra devisen om, at testen skulle startes hurtigt. Såfremt knappen så viste et godt resultat, kunne der laves en pænere version.

Resultat var overraskende

Resultatet blev, at rød knap tævede grøn knap ud af ringen. Rød knap klarer sig mere end 53% bedre end den grønne - så bye-bye!*

Resultat af split-test

Hvad har jeg lært?

Bum-bum, det er en svær en at svare på, for jeg var faktisk 100% sikker på, at den grønne knap ville vinde - men der gjorde testen mig (heldigvis) klogere. En mistanke jeg har er dog, at fordi den grønne knap er så lys, så kan det være svært at læse teksten på den, hvorimod den hvide tekst er en fin kontrastfarve til den røde.

Jeg vil derfor i et senere eksperiment teste tekstfarven på den grønne knap, i håbet om, at den bliver nemmere at afkode hurtigt.

En anden ting jeg har tænkt over er, at der måske sker for meget i området omkring knappen. Selvom den grønne knap er ret markant isoleret set, så er den i selskab med en laaaaaang række andre elementer, der søger opmærsomhed:

  • Søgefeltet
  • "Om bartendermagasinet"
  • Et banner
  • Afstemningen
  • Drinkssøgning

Denne rodekasse af larmende budskaber kan være årsag til, at knappen udsættes for brugerens bannerblindhed, hvor området før (ved den røde knap) var mere roligt, og derfor mere attraktivt for øjet. Den tese er ihvertfald også værd at undersøge på et senere tidspunkt, om ikke andet så i forbindelse med et decideret redesign af magasinet.

* Der er ikke helt sagt bye-bye, for jeg tester lige den grønne igen, op mod et par andre varianter - den test kører pt.
Webshop ShoporamaBrian Brandt 29/05/12 12:08

Jeg synes også du skylder den grønne knap, at være i samme rene kontrast som den røde knap. Ikke alt det der popsmarte gradiente farve og runde hjørne ;-)

1

Mikael Rieck 29/05/12 12:13

Spændende. Så er spørgsmålet bare om "grøn knap" med ordet "shop" ville klare sig bedre end "rød knap" med "køb udstyr"... :)

/Mikael

2

Michael Kjeldsen 29/05/12 12:17

@Brian:
Jo, ja, det kan der godt være noget om - idéen er ihvertfald noteret til senere brug. Jeg er meget bevidst om, at det er en forfærdelig grim knap, så måske...

@Mikael:
Ikke umiddelbart - jeg testede en del kombinationer dengang, og der var intet der indikerede, at "Shop" kunne konkurrere med "Køb udstyr". Har dog ikke testet baggrundsfarven i den forbindelse :-)

3

Erik Pilgaard Hejlskov 29/05/12 12:18

Absolut en spændende test.
Men må også sige at knapperne burde være ens i udformning for at testen var fair.

Derudover har knappens funktion vel også betydning for hvilken farve der virker bedst.

I dette tilfælde skal brugerens opmærksomhed fanges og det tror jeg ofte at rød er god til. Men var det i stedet en knap til at putte en vare i kurven, så tror jeg at den grønne ville vinde, da grøn er mere trygt, hvorimod rød ubevidst signalerer fare.

Men uanset situation, så vil en eller flere splittests jo altid være på sin plads, så man sikrer at det optimale setup ;-)

4

Mikael Rieck 29/05/12 12:45

@Michael - Præcis. Måske at netop "grøn" og "shop" er den ultimative kombi :)

Spøg til side. Man kan jo ikke teste alt og jeg gætter på at din mavefornemmelse er rigtig.

5

Bachmann 29/05/12 13:07

Det overrasker også mig at rød knap vinder. Jeg tror det kan skyldes at den grønne knap ligner en "læg i kurv"-knap hvor den røde mere ligner et almindeligt link.

Så det kunne faktisk være spændende at se om det vil ændre resultatet hvis du lavede den grønne på samme måde om den røde?

6

Michael Kjeldsen 29/05/12 20:34

@Mikael, @Lars:
Den grønne knap, udformet mere simpelt, og med ordet "Shop" er nu lagt i idékataloget.

En lille kuriositet omkring den nuværende test (til de af jer, der finder dét interessant) er, at lige nu tester jeg en "sort" knap med den eksakt samme grønne knap som nævnt her, og der klarer den grønne sig OGSÅ dårligst... dét overrasker mig faktisk endnu mere...

7

Joachim Løvgaard 30/05/12 00:12

Og nu har du valgt at gøre den helt neutral, eller er det bare hos mig? :)

Det kan selvfølgelig også skyldes, at du ikke har en betalende køber lige i tiden?

Brugbar og en anelse overraskende test i hvert fald - tak for det :)

8

Michael Kjeldsen 30/05/12 09:10

@Joachim:
Lige nu tester jeg en knap uden baggrundsfarve (med rød baggrund ved mouseover) vs. den samme grønne knap som nævnt i testen - hvis det er det, du spørger om :-)

9

Johnny 30/05/12 09:35

Vældig interessant.

Som Erik er inde på, så signalerer den grønne knap "jeg vil gerne købe nu", hvor den røde er mere uforpligtende. Måske læserne bare er interesserede i at se noget interessant udstyr, og så kunne knappen måske hedde noget helt andet som blot "Udstyr" eller "Mix selv". Det vil så kræve, at "butikken" bliver ændret til i større grad at lokke brugerne til at blive interesserede i at købe.


10

Joachim Løvgaard 30/05/12 09:50

Ja, det var det jeg tænkte på Michael :-)

Hvordan står det så til i den test?

11

Michael Kjeldsen 30/05/12 12:19

@Johnny:
Udmærket idé til en fremtidig test :-)

@Joachim:
Som nævnt ovenfor, så klarer den grønne sig pt. dårligere end den neutrale :-/

12

Anders 30/05/12 21:09

Meget fint indlæg med et, for mit vedkommende, overraskende udfald.
Jeg synes altid at have hørt, at den grønne farve indbyder mere til køb end andre farver gør, men det modbeviser denne split-test da. :)

13

Joachim Løvgaard 30/05/12 22:34

@Michael: Det virker godt nok en anelse underligt... Man skulle da tro at hvad som helst der påberåbte sig opmærksomhed i den hjælpe ville skabe bedre resultater, men det er så åbenbart ikke tilfældet...

14

Michael Kjeldsen 30/05/12 22:41

@Joachim:
Faktisk har det også undret mig, hvilket har fået mig til at tjekke, om integrationen af scriptet er fejlet et sted - men det ser ikke umiddelbart sådan ud...

15

Erik Madsen Greve 01/06/12 18:08

Google har jo indført et ret minimalistisk design på mange af deres sites med firkantede lidt primitive knapper, så måske er det denne lighed der slår igennem lige så meget som farven.
Jeg selv er meget følsom overfor stavefejl og grafiske spidsfindigheder som jeg ikke opfatter bevidst før jeg har set dem.
Da jeg var lille fandt jeg mange firkløvere, selv de allerede dengang var temmeligt sjældne.
Man skal tro det, før man ser det, som Tor Nørretranders siger.

PS. Felterne til navn, email og hjemmeside her på v4d5.net må gerne være en bid længere.

16

Thue Nielsen 16/07/12 09:11

Jeg har testet både grønne, røde og BLÅ knapper på www.bianco.dk - og her vandt blå overlegent. Husk i øvrigt altid at have 3 varianter med, når der splittestes.

God dag :)

17

Michael Kjeldsen 17/07/12 08:39

Hej Thue,

hvorfor skal der altid være tre varianter når der splittestes?

18

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er tre + fire? (skriv tal - ikke bogstaver)