27 Jan 2012 00:00

Se verden med økonom-briller

Undercover Economist af Tim Harford

Jeg er i gang med at læse denne bog for anden gang. Den er intet mindre end suveræn.

Tim Harford er noget så kedeligt som økonom, men fra første linje fanger han læseren. Han skriver fantastisk godt, levende og humoristisk og relaterer teorien til hverdags situationer, som du sagtens kan forstå.

Når man har læst bogen, står man tilbage med en helt anden forståelse for økonomi og prissætning. En tur i Brugsen bliver aldrig mere det samme.

Her er et eksempel på en af de ting, mine øjne blev åbnet for. Når man kører med DSB, så lyder det tit ud over højttalerne "passagererne på 1ste kan frit forsyne sig med kaffe, the og kildevand og læse i aviserne".

Det er jo en meget rar information at få for passagererne på 1ste klasse. Men alle får den. Teknisk set er det ekstremt nemt at lave det sådan, at kun passagererne på 1ste klasse får den information, men det sker ikke. Pointen er nemlig at passagererne på standard skal have informationen (det er jo heller ikke sådan at passagerer på 1ste sidder og tænker "gad vide hvorfor der står kaffe-kander og aviser fremme?").

Jeg havde aldrig tænkt tanken, at det er for at få standard-passagerer til at opgradere sig på næste rejse, men i dag ser jeg tingene klarere (og måske nok lidt mere kynisk).

I hvert fald vil jeg sige, der er et forbruger-liv før og efter man har læst The Undercover Economist

Den fåes for lige over 100,- ved eLounge