30% flere konverteringer ved simpel ændring

I dag er shoppen vært for et gæsteindlæg om konverteringsoptimering af et affiliate site. Det er Per Allerup, der har overtaget spaltepladsen herunder:

Nogen gange er det det mest oplagte, der giver de bedste resultater. I dette indlæg vil jeg vise, hvordan jeg opnåede en 30% højere konverteringsrate på Shoplr.dk med en times arbejde og to dages splittest.

Baggrund

Shoplr.dk er en klassisk affiliate-side, hvor jeg hiver produkter ind fra en lang række danske webshops, så man blandt andet kan lave prissammenligning, eller finde relaterede produkter til det man egentlig startede ud med at lede efter.

En konvertering er for mig, når en besøgende klikker sig videre til en webshop. Da Shoplr.dk er koblet op på en lang række netværk, ville det være en omfattende opgave at måle på endelige konverteringer, altså køb. Derfor har jeg valgt at starte med det simple mål, nemlig at måle på antallet af klik over til en webshop.

Det primære mål med at få folk til at klikke, er selvfølgelig at de så køber noget hos den webshop de lander hos. Men der er faktisk et andet formål, med at få dem til at klikke videre:

Inden jeg startede opgaven med at forbedre antallet af konverteringer, havde jeg en høj bounce-rate. Faktisk var det op mod 70% af de besøgende der bouncede.

Usability, og dermed bounceraten er ikke en uvæsentlig ranking-faktor. Hvis Google kan se, at 70% af de besøgende til et website ryger tilbage og laver en ny søgning, eller klikker på et nyt søgeresultat på samme SERP, kan det have negative konsekvenser for ranking for det pågældende website. Så jeg var naturligvis meget interesseret i at få skovlet besøgende videre til webshoppen, fremfor at de røg tilbage til Google. Så at nedbringe bounce-rate var klart også et mål med testen.

Problemet

Det største problem på Shoplr.dk var produktsiderne. Altså landingssiden for det enkelte produkt. Produktsiderne er den sidetype med flest besøg, så det er her der er mest at hente ved at arbejde med afvisningsprocent og konverteringsrate.

Du kan se et screendump af den gamle landingsside her:

Oprindelig side
Oprindelig side

Jeg var ikke helt tilfreds med siden, og det var mine besøgende helt klart heller ikke. Der var afvisningsprocent på omkring 70%, og en konverteringsrate på omkring 20%. Så der måtte være potentiale for forbedring.

Testen

Normalt bruger jeg Visual Website Optimizer til at lave splittest. I dette tilfælde oprettede jeg en ny produktskabelon, som blev lagt på shoplr.dk/produkt2/produktnavn, som så blev blokeret i robots og noindexet for at undgå indeksering.

Du kan se et eksempel på den nye landingsside herunder:

Varianten
Varianten

Derefter var det forholdsvis simpelt at oprette en Split Url Test i VWO. I en Split Url Testsendes den ene gruppe besøgende til version 1, og den anden til version 2 - Derefter kan man så sammenligne resultater for konverteringer osv.

Normalt kan der gå ret lang tid, før man har svaret af en splittest, men i dette tilfælde gik det dælme stærkt.

Udbyttet

Testen nåede at køre i to dage, inden VWO mente at have fundet en vinder.

Den oprindelige version endte med en konverteringsrate på knap 23%, mens variationen endte med en konverteringsrate på knap 30. Altså en forbedring i CTR på 7 procentpoint, eller 30% ialt!

Resultat fra VWO
Resultatet fra VWO

Det sjove ved forbedringer i konverteringsraten er, at de kan ganges direkte op iomsætningen. På Shoplr.dk kan jeg statistisk regne med at tjene eksempelvis 3 kr pr. klik. Hvis jeg på hundrede besøgende kan få 30% flere til at klikke, kan jeg altså øge omsætningen med tilsvarende 30%. Det er ret interessant for de fleste forretninger, hvad enten man driver webshop eller affiliatesite.

Udover den forbedrede konverteringsrate, medførte det naturligvis også en forbedret afvisningsprocent. Den er faldet fra knap 70% til omkring 55%. Der er stadig noget at arbejde med, men det er trods alt en god forbedring.

Om jeg har tjent flere penge på ændringen er svært at sige. Den er implementeret samtidig med stigende trafikmængde, julehandel og meget mere, men jeg er da selv overbevist om, at den nye skabelon har bidraget positivt til sidens udvikling.

What's next?

Testen gav et ret godt billede af, at formen på den nye landingsside er ok. Nu har jeg igangsat en splittest, hvor jeg tester teksten på den grønne knap. Her er tendensen ikke så markant, men alligevel er der allerede nogen variationer der stikker ud. Det bliver klart spændende at se, hvor meget mere der kan tweakes ud af den nye skabelon.
Webshop ShoporamaJesper Schneider 04/01/16 13:41

Spændende case. Dog er der også ændret på knapteksten. Det kunne være interessant at isolere det element og se om det giver et løft alene.

1

Michael Kjeldsen 06/01/16 19:39

Måske er to dages test ikke heeeelt nok til at give et validt resultat... Jeg vil mene at minimum 2 ugers data bør indhentes i en test som denne.

Jeg ser at antal konverteringer og besøgende er visket ud, givetvis af konkurrencemæssige årsager, men kan du røbe lidt om, hvor stor en population har deltaget i testen?

@Jesper Schneider:
Dette kunne være en oplagt multi-variant test, især hvis mængden af konverteringer godtgør det. Hvis testen opsættes som netop MVT i VWO, så vil vi ud over at finde den bedste kombination også få viden om, hvorvidt det er farven, teksten eller begge dele sammen, der har flyttet.

2

Morten Vadskær 07/01/16 09:28

@Jesper Du har ret... det havde jeg egentligt ikke spottet. Det burde jo være en multivarianttest

@Michael Jeg sagde faktisk til Per, han skulle lade den løbe et par uger. Sådan mest for hans egen skyld. Til Pers forsvar skal siges, han sendte et ikke-sløret screendump. Han lod testen løbe og har lovet at komme med både faktuelle tal og nye screendumps. Så de dukker snart op.

3

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er et + fire? (skriv tal - ikke bogstaver)