Hvad er bounce rate/afvisningsprocent?

Alt for mange kigger ikke på deres bounce rate – mest fordi de ikke ved, hvad det er. Bounce rate er antallet af besøgende, der kun kigger på én side og så forsvinder igen. Altså en besøgende, der kommer forbi din side og vælger ikke at klikke nogen steder, førend han forlader siden igen. Det kan der være flere grunde til, men de typiske er:
1.Brugeren finder ud af, at din side slet ikke er noget for ham.
2.Din landingsside sælger ikke budskabet eller sagt på en anden måde, så er din side ikke informativ nok.

I det første tilfælde er der ikke noget at gøre. Hvis din side slet ikke indeholder dét, din bruger leder efter, så kan du have nok så mange gode tilbud, brugeren forsvinder alligevel. Det andet tilfælde kan du der imod gøre noget ved. Du bør arbejde aktivt med dine tekster, dit layout, dine billeder etc. En tommelfinger-regel siger, at en bruger beslutter sig for, om siden er noget for ham indenfor otte sekunder. Så du har otte sekunder til at gøre et godt førstehånds-indtryk. Brug dem fornuftigt. På otte sekunder kan man:
  • Læse en overskrift
  • Læse en under-overskrift (brødtekst)
  • Vurdere kvaliteten af layout, stil og navigering (er det rodet, tjekket, lækkert etc?)
  • Er der lækre billeder? Ligner de noget, man leder efter?
Og så er der vist ikke tid til meget mere. Det er derfor typisk de ting, du skal arbejde med.
I mange tilfælde siger man, at overskriften skal indeholde brugerens keyword (fra eksempelvis en Adwords-reklame eller en Google-søgning), men husk nu, at overskriften også skal give mening.
Det er ikke altid, at brugeren afslører, hvad han leder efter, men har han f.eks. først søgt på Google eller Live eller kommer fra din Adwords-reklame, så kan du sakse keywordet (søgningen/søgeordet) og inkludere det i overskriften.

En uge med Google Analytics
På min side www.kondomaten.dk har jeg lavet et forsøg. Hvis en person googler "farvede kondomer", så kommer min side op som nr. 1 på Google. Hvis han googler "kulørte kondomer" eller "kondomer med farver", kommer samme side op. Alle tre søgninger er korrekte og relevante og brugeren leder nok efter det samme. Men hvis han klikker på linket, så vil overskriften på min side være hhv. "Farvede kondomer", "Kulørte kondomer" eller "Kondomer med farver". Brugeren finder præcis, hvad han ledte efter (læs evt. mere i dette indlæg).

Jeg kører det i øjeblikket kun som forsøg på den ene side, men kan afsløre, at efter jeg lavede ændringen, så er bounce raten faldet med over 20% og konverteringen er steget med 0,5 procent-point, så måske er det værd at overveje et lignenede tiltag.

Nå – men tilbage til bounce rate. Du kan selvfølgelig se din hjemmesides over-all bounce rate, men du kan også se bounce raten for hver enkelt side, og det stopper ikke her. Du kan se bounce rate baseret på kilden (altså hvor den besøgende kommer fra). Hvis bounce raten fra din Facebook-side er 100%, men bounce raten fra et link fra en venlig blogger er 5%, så ska' du nok arbejde lidt på din landingsside til Facebook-siden, men også forkæle den venlige blogger i håb om mere omtale eller finde lignende bloggere og se, om du kan få dem til at omtale dit produkt/din side.
Bounce raten følger dig næsten overalt. Hvis din bounce rate er 100 % ved besøgende, der bruger browseren Opera, så kunne det jo tyde på, at din hjemmeside måske ser skidt ud i Opera (men det har du naturligvis testet, ikke?).

Jeg synes, et af de mest interessante steder at kigge bounce rates er keywords og landingssider. F.eks. har jeg meget naturligt en meget lille bounce rate på søgningen "sorte kondomer", da min landingsside kun omhandler sorte kondomer. Hvis jeg kan se, at et keyword har en meget høj bounce rate, går jeg ind og finder min landingsside og ser, om der er noget, der kan laves om. Det gør jeg så – og vender tilbage et par uger senere for at se, om der er sket noget med min bounce rate.

Et andet vigtigt aspekt er, at du skal se på din bounce rate i forhold til f.eks. dine adwords-reklamer. Hvis du har en bounce rate på 80%, så betaler du for den helt forkerte trafik. Hvis den er på 1%, så er du pisse-dygtig.

Det samme gør sig gældende ved alt andet. Hvis den trafik, du får fra f.eks. Google giver en bounce rate på 90%, så skal du enten arbejde med dine landingssider eller også i gang med at ranke på nogle andre søgeord.

Er du interesseret, er her en video (på engelsk) om bounce rate. Det er Avinash Kaushik, der giver en introduktion til bounce rate, som han kalder den ”the sexiest metric ever” og siger, at skal man kigge på én og kun én parameter, så bør det nok være bounce rate:


Lad det være sagt med det samme: Du kan ikke få en bounce rate på 0%! Det ville være skønt, men det er urealistisk. Men man skal naturligvis stræbe efter den mindst mulige bounce rate - og det er meget sandsynligt, at du kan barbere noget af din.

Det var bounce rate nok for i dag. Nogen spørgsmål?

Der er et nyt indlæg igen i morgen, så kig forbi eller snup mit feed ;-)Webshop ShoporamaKim Andersen 08/09/08 11:06

Rigtig god gennemgang Vadskær :D
Du forklare det skide godt faktisk, og jeg glæder mig til at høre dine næste dages tips.

Og så synes jeg faktisk at det er temmelig fedt lavet det med at din overskrift skifter navn, alt efter hvordan brugeren kommer ind på din side.

1

V4D5 08/09/08 11:36

Tak for det, Kim. Håber, at jeg kan levere nogle brugbare analytics-tips.

Når jeg får tid, vil jeg implementere det på langt flere sider. Så skal jeg nok lave et lidt mere spændende og detaljeret før-efter-indlæg. Det er nok også tid til at hive de besøgende fra MSN og Live med ind over de dynamiske URL'er.

2

Jacob 09/09/08 02:13

Super fed artikel Vadskær!

Man kan måske lige tilføje at hvis man har en høj bounce rate på Adwords, så kan man kigge sine søgeord igennem og se om der er nogle ting derimellem som tydeligt har ledt efter noget helt andet end det man har på siden.

Derefter kan man så gå igang med at fjerne disse besøgende ved brug af negative søgeord i sin Adwords opsætning.

3

V4D5 09/09/08 06:31

Tak for roserne og tilføjelsen om negative søgeord, Jacob. Det var et supergodt tip, du fik nævnt der. Negative søgeord kan spare een for rigtigt mange penge. Måske jeg engang sku' lave en uge med Adwords-tips også ;-)

4

Malene 17/10/08 13:42


God forklaring! Men min forvirring er dog ikke blevet mindre over egne tal... jeg har eksempelvis en side, der kun har været publiceret i to dage. 16 sidevisninger, heraf 14 unikke. 37,50% afslutninger. Og en afvisningsprocent/bounce rate på 100%!!

Men går jeg ind på navigationsoversigten, så fremgår det, at 62,50% kommer fra foregående sider, mens 37,50% indgange. 62,5% har næste sider, mens 37,50% har Afslutninger.

Hvordan hænger det sammen? Af uransagelige årsager har jeg ingen data for adgangsstier, hvilket også er problem... men vel et helt andet?

Nogle gode forklaringer på, hvordan afvisningsprocent kan være 100%, når brugerne kommer fra foregående sider og går videre til næste sider??

5

V4D5 20/10/08 11:12

Hej Malene.
Kan godt forstå, at du er lidt forvirret over det med de tl. Jeg kan ikke lige ud fra dine tal give dig en god forklaring. Jeg er nok nødt til at se patienten, for at komme en god forklaring nærmere. De her få tal, du oplyser bringer mig ikke rigtigt nærmere.

Jeg har dog modtaget så mange henvendelser angående Google Analytics efter de her artikler, at jeg har besluttet at sige nej til mere resten af 2008. Beklager.

6

Jacob@kildebogaard.dk 08/03/09 22:10

@Malene: For lige at starte med definitionerne:
Bounce rate: Brugeren kommer ind på siden, og ser kun den ene side og forlader sitet igen.
Exit-rate: Andelen af brugerne, som ser en side, og forlader sitet fra den pågældende side. Det er uanset om de kun ser 1 eller 10 sider.

Dvs. ud af de 16 sidevisninger, så har 6 af brugerne forladt sitet fra den pågældende side. Da 100% bouncer, så er nogle af de 6 kommet direkte ind på sitet på denne side, og forladt det igen. Disse bounce kan være 1 enkelt eller 6 - det kan du se i antallet af "entry" eller under top Landing Pages.

Så vidt jeg kan tyde ud af dine tal, så er alle 5 besøg, som sluttede på denne side, bounces, da du skriver at du har 37,5% indgange.

Gav det mere klarhed? :-)

7

Trobob 22/05/09 00:17

Det er godt forklaret Jacob. Nu forstår jeg præcis hvorfor Malene får de tal. Dem som kommer direkte ind på den aktuelle side, hopper også direkte væk fra hendes domæne igen. Mens dem som kom fra en anden af Malenes sider, bare surfer videre på hendes domæne.

8

Jacob 07/09/09 12:14

Hvis man forestiller sig 2 forskellige sprogversioner af samme site, f.eks. www.eksempel.dk (dansk) og www.eksempel.com (engelsk). Hvis en dansk bruger så følger et eksternt link til www.eksempel.com og klikker på et link til danske udgave www.eksempel.dk (da det er hans foretrukne sprog), vil den besøgende så tælle som bounce på www.eksempel.com under Analytics?
Tak for en fin blog.

9

V4D5 07/09/09 17:43

Hej Jacob.
Jamen selv tak da - er glad for at indholdet på bloggen kan bruges.

Som du skitserer i dit eksempel, så vil det tælle som et "bounce". Men det er jo ikke et bounce, der er alarmerende (omend det selvfølgelig er frustrerende). Du kan jo lave dit klik til eksempel.dk som en virtuel sidevisning og så kigge på dét tal - for at se, om det er dém, der skyldes dit bouncetal (du har jo allerede tallet på siden eksempel.dk, som besøgende fra eksempel.com, men så skal du til at flette de to tal).

10

Johan 09/10/09 10:56

Hej og tak for en god artikel.

Jeg har længe søgt efter en oversigt med vejledende afvisningsproceter - altså, hvordan kategoriserer man en lav, middel og høj afvisningsprocent?

Måske giver det sig selv, når man tænker over det, men hvordan ser du på det?

M.v.h.
/Johan

11

Nees 27/10/09 11:35

Jeg takker for forklaringen om forskellen på afvisningsprocent og afslutninger. Det har virkelig givet mig grå hår. Men det giver selvfølgelig mening, når man hører det :)

12

Helle Nielsen 15/03/10 11:48

Hej...
Kan du fortælle mig hvad en normal afvisningsprocent er??? altså hvornår er den for høj???

13

V4D5 15/03/10 13:02

@Helle - det er næsten umuligt at svare på. Det afhænger meget af, hvilken type side, du har. Men altså en tommelfingerregel siger omkring de 30%. Du skal bare generelt stræbe efter at mindske din afvisningsprocent. Du kan læse om, hvordan Mogens Møller halverede sin afvisningsprocent her.

14

Malou 17/10/10 16:31

http://www.creakids.dk :

Tak for godt overblik på definitionerne. Legede lidt med det og fik min bounce rate forbedret med 2%. Så nu har jeg fået blod på tanden ...

MVH
Malou

15

Morten Storgaard 16/05/11 13:53

Super god stil! Tak for god info :) jeg hørte om dig på et foredrag og kunne forstå at du har godt styr på al denne slags, så nu har du fået dig en ny "lytter" :)

16

V4D5 16/05/11 18:19

@Malou - Lyder godt. Det er bare med at kæmpe, så skal den nok blive reduceret.

@Morten - Selv tak da. Rart at du kan bruge det til noget. Må jeg spørge hvilket foredrag det var, du hørte om mig på? Og velkommen på kanalen. Nu har du vel tilmeldt dig nyhedsbrevet, ikke?

17

Torben 03/06/12 16:37

Fint oplæg - arbejder videre.

18

Diana 12/01/15 20:15

Hej Morten,
Tak for et supergodt indlæg! Endelig fandt jeg ud af hvad Bounce rate betød (jeg er har været i blogland siden oktober 2014). Jeg kan så ikke helt tyde, hvordan jeg kan se bounce rate for hver enkelt page? På Google analytics dashbord kan jeg via "drop down" vælge page views. Den viser bounce rate på 1,89% (det er da for godt til at være sandt så?) På Google analytics summary oversigt over sidste 30 dage, viser bounce rate lige nu 15,57% med 1,767 visits og 4,722 pageviews. Er disse tal valide?
Mvh Diana

19

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er tre + et? (skriv tal - ikke bogstaver)