Hjælp med at redde internettet med rev=canonical

network Hvis du bruger Twitter, så bruger du nok også sådanne services som Tinyurl eller bit.ly eller noget helt tredje til at forkorte links. -Det er den visse død for www.

Forestil dig, at Tinyurl lukker sin service af den ene eller anden grund. Så vælter nettet med døde links og foran os venter linkrot dommedag.

Nytænkende kreative mennesker har tænkt tanken videre og indenfor få dage er et nyt kreativt tag blevet opfundet. Sig goddag til:

rev=canonical-tag'etLad mig kort forklare hensigten. Jeg har en artikel på adressen http://www.v4d5.net/artikler/webshopweekend.php. Det er pokkers mange tegn i et Tweet, så måske vil du være fristet til at gøre den mindre med bit.ly eller en anden service.
Meningen er så, at jeg i stedet tilbyder dig en "short url", f.eks. http://v4d5.net/ww

Måden, jeg skal angive dette på, er, ved at jeg på min originale adresse tilføjer dette i headeren:

Så er det mit eget job at lave en 301 redirect på http://v4d5.net/ww til den oprindelige adresse.

Smart ikke??..

Nu kræver det bare, at Twitter og andre services adopterer rev-tag'et (der ikke er godkendt af w3c (endnu)) ;o)

Der er allerede stærke kræfter, der arbejder for sagen. Du kan læse meget mere på disse blogs:
http://adactio.com/journal/1568/
http://revcanonical.wordpress.com/
http://revcanonical.appspot.com/ (her kan du lave et reverse opslag og se, om siden allerede bruger rev=canonical-tag'et)
http://shiflett.org/blog/2009/apr/save-the-internet-with-rev-canonical (her lånte jeg overskriften fra)
Potter 12/04/09 23:42

Det er rigtigt smart - på mange måder. Men den største modstand er nok, at det kun gælder når du linker til et website du selv sidder med. Hvad hvis jeg vil linke til et andet website? Så er jeg tilbage ved de andre services?

Men det da godt træls.

Potter

1

V4D5 12/04/09 23:50

Nej nej - meningen er jo så, at alle skal inkludere et rev=canonical på alle deres sider. Så uanset hvilken side, du linker til, så virker det (men der vil jo altid være folk, der ikke gør det - ligesom folk der stadig udvikler i frames - dem kan du jo heller ikke linke direkte til).

Så det er skam smart, Potter!

Og så synes jeg at have læst, at der allerede er to Wordpress-plugins til det. Det går hurtigt, når noget er smart ;o) Jeg tror, at rev=canonical er kommet for at blive.

2

Jacob W 13/04/09 12:19

Thorborg har et afsnit i sin julekalender hvor han siger at alle idéer der er baseret på at "alle bare lige skal..." er dømt til at dø fra starten. Der vil altid være nogen der ikke er med på idéen uanset hvor genial den er.

Derudover må jeg nok sige at jeg synes det er mærkeligt at tage sorgerne på forskud og udvikle løsninger til et problem som ikke eksisterer? Jeg skal godt nok sige at jeg ikke har læst de blogs du linker til, så det kan godt være jeg bare burde holde min kæft, men er der en god grund til at tro at tinyurl er på vej væk?

Det er jo lidt en skrue uden ende at begynde at "opfinde" mulige fremtidige problemer? Google kunne jo også gå konkurs lige pludselig og så skal man finde et alternativ til adwords, men skal vi ikke vente til den dag hvor google lukker med det? :)

3

V4D5 13/04/09 13:04

@Jacob - Prøv engang at læse de blogs, jeg henviser til. Der er rigtigt mange betydningsfulde folk, der arbejder for sagen og et par halv-store sites, der allerede har implementeret det. Jeg tror, at Twitter får det implementeret senest 2010 (de rider og sadler jo ikke ligefrem samme dag ved Twitter - har stadig nogle server-problemer, de skal rode med). Bare vent....

Mht at tage sorgerne på forskud. Man tager ikke sorger på forskud, men tager sine forholdsregler. Bruger du heller ikke sikkerhedssele, når du kører bil? Det er samme problemstilling.

Mht hvad Thorborg siger, så prøv at læs Tim Berners-Lees bog om, hvordan han skulle kæmpe for at få www igennem. Han blev mødt af præcis den samme indstilling. Det var jo ligesom da telefonen blev opfundet? Der sagde de også, "hvem skal man ringe til - der er ikke andre, der har en telefon". Og det samme med den første browser "hvilke hjemmesider udover din egen, skal man besøge? Der er ikke andre".

Bare fordi man aldrig får alle med, så kan man jo godt kæmpe for et bedre sted. Jeg håber også, at folk vil bruge Firefox og ikke udvikle i frames, men jeg får aldrig alle med. Sådan er det...

Og den der Google/Adwords-historie holder ingen steder. Hvis Google lukker, så er der et Adwords-alternativ på banen med det samme.

I den her problemstilling er sagen dén, at du vil gå glip af trafik, hvis Tinyurl, bit.ly m.m. lukker. Det er jo fedt, at der er nogle, der næsten bevidst undgår trafik. Det gør det nemmere for os andre at få den. Den slags mennesker bliver beskrevet her:
http://www.thomas-rosenstand.dk/staerke-brands-taber-paa-nettet/
og her:
http://www.thomas-rosenstand.dk/sure-gamle-maend/

4

Jacob W 27/04/09 21:25

Vads: Jeg har kigget lidt på de blogs du henviser til, men jeg har dog kun skimmet dem, så jeg har ikke sat mig ordentligt ind i sagen endnu. Det ser dog ikke ud til at jeg får tid til at gøre det på denne side af eksamen, så her får du lige et svar men emnet stadig er hot :)

Jeg kan se at newz.dk heller ikke tør stole på at tinyurl lever videre, så de har også lagt de korte urls på deres eget site, når de twitter:
http://twitter.com/newzdk

Så det kan da godt være at der er god grund til at tro at tinyurl snart lægges i graven og man derfor bør holde alle korte links på eget domæne i fremtiden.

Med hensyn til google adwords-historien, så tror jeg du misforstår mig. Jeg er ligesom dig overbevist om at der vil være et alternativ til adwords hvis google lukker (både MSN og Yahoo giver også mulighed for PPC). Det jeg mente var at det ikke er nødvendigt at tage forholdsregler for at sikre sin forretning mod at Google lukker, da det simpelthen ikke er sandsynligt nok til at man vil ofre tid på at sætte backup-kampagner op på MSN og Yahoo.

Men jeg kan godt se at der skal en væsentlig mindre sandsynlighed til, for at man bør tage forholdsregler med hensyn til tinyurl, pga. alle de døde links rundt på nettet. Samme konsekvens ville man ikke rigtig opleve hvis adwords forsvandt og man oprettede en lignende kampagne på Yahoo. Selvom en verden uden Google da ville være noget trist :)

Håber indlægget gav lidt mere klarhed, på trods af min uvidenhed om emnet.

5

V4D5 28/04/09 20:10

Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over, hvor lidt opmærksomhed emnet har fået i Danmark. Jeg har tænkt lidt over det der, med at "alle skal bare gøre". Sådan er det jo også med så meget andet alt-tags på billeder, title-tags m.m. Sagen kan anskues fra to vinkler:
-Linkrot generelt - at der er risiko for en masse døde links. Dette er en almen bekymring i stil med bekymring for miljøet.
-Tab af trafik - at man risikerer at miste trafik på de af ens links, der går gennem Tinyurl. Dette er helt egoistisk bekymring i stil med, at bekymring omkring at der anlægges motorvej 2 km fra ens tank-station, der ligger ved hovedvejen.

Normalt kommer SEO'erne jo ud af busken, når der er tale om "risiko for tab af trafik", men jeg fik åbenbart solgt denne sag for meget på den almene bekymring.

Jeg har ikke nogen decideret frygt for at Tinyurl lukker ned, men der er også andre tjenester i spil. Udover at Newz.dk bruger det, så kan jeg også afsløre, at Flickr og PHP.net har taget det i brug.

Nå - det er pga eksamen, du holder så lavt kommentar-niveau. Held og lykke med det.

6

Jacob W 28/04/09 23:33

Hej Morten, tak for dit svar.

Nej, du har ret i at emnet ikke har fået meget opmærksomhed i DK. Jeg har kun læst om problematikken på denne blog. Diverse medier og blogs har været bedre til f.eks. at springe på bølgen med at få IE6 udryddet, så måske det er for teknisk til at de store medier vil tage det op?

Nu ved jeg ikke lige hvordan tinyurl redirecter men der kan vel også gå noget linkjuice tabt sammen med alle de døde links...

7

V4D5 29/04/09 06:49

Det med linkjuice er vist lidt tilfældigt. Der er jo nofollow på Twitter, men hvis en anden fra sin blog bruger en Tinyurl, så er det da ærgerligt at gå glip af lidt linkjuice.

Havde nu heller ikke forventet, at store medier ville tage det op, men troede nu nok, at der var andre, der ville beskæftige sig med problematikken. Går og overvejer at ommøblere siden her - og i forbindelse med dét, skal der helt sikkert være rev=canonical på den. Hvis andre vil risikere at gå glip af trafik, må de selv om det.

8

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er tre + tre? (skriv tal - ikke bogstaver)