Excel - et misforstået program

Jeg har altid haft en meget matematisk hjerne, og da jeg i slutningen af 80'erne (i folkeskolen faktisk) blev introduceret til regneark for første gang, var jeg vanvittigt imponeret. Hér var virkelig et program med krummer i. Som du helt sikkert ved, har regnearket udviklet sig enormt og faktisk alt for meget.

Lad mig starte med et sidespring:
I gamle dage hed det et regneark - i dag hedder det et excel-ark. Det skyldes uvidenhed. Microsoft sidder godtnok stærkt på markedet med Excel, men der er altså mange gode alternativer (kan varmt anbefale OpenOffice, der er et gratis alternativ til Microsofts Officepakke). Tvivler på, at det nogensinde kommer til at hedde andet i folkemunde end "et excel-ark". Det må vi så leve med.

Indenfor de sidste par år er Gud og hver mand så blevet sendt på kurser i hhv. Excel og PowerPoint (og var det et firma med store armbevægelser også Access). Og det må være hér det er gået galt. Underviserne har simpelthen ikke forstået at forklare folk, hvad Excel skal bruges til. På alverdens arbejdspladser sendes der nu regneark rundt med vagt-planer, telefon-lister, huske-lister, ansvars-områder, rejseplaner etc. etc. Du kender det sikkert selv fra din egen hverdag. Det er ikke dét regneark skal bruges til.

Regneark skal bruges til at regne tal sammen med. De kan tilmed præsentere det grafisk, integreres med databaser og tekstbehandlingsprogrammer og jeg ska' gi' dig, men lister er altså ikke en regnearks-opgave. Til gengæld er regneark uovertrufne til at regne med, og det er efterhånden blevet muligt at lave ret komplicerede regneark.

Jamen hvad gør jeg så, spørger du nok
Du bruger tekstbehandling. Lad mig igen anbefale OpenOffice (og eksportér det så som pdf-fil, så kan alle læse det). Misforstå mig ikke - jeg er stor fan af regneark, men hvor gode de end er, så bliver de aldrig en mini-database (som din vagtplan, telefon-liste etc. jo næsten er). Er der tale om store lister, som skal vedligeholdes m.m. så overvej en letvægts-database som Access.

Martin 12/11/07 22:11

Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg er godt træt af at få diverse dokumenter som excel-ark. Giv mig pdf!

1

Jan 12/11/07 22:13

Er det en bitter mand, der taler? ;o)

Jeg forstår det godt, men det er bare så dejligt nemt at lave en tlf liste i et regneark. Ska' nok prøve at ta' mig sammen

2

V4D5 16/11/07 12:53

I går sad jeg ved siden af en overlæge i toget, og hvad sad han og lavede??.. Han sad og lavede en vagtplan i Excel. Det var noget værre rod og han havde en masse problemermed det. Det understregede min pointe. Jeg talte kort med ham om det, og det var da også tydeligt, at han som overlæge følte, han burde lave andre ting. Der må da være et eller andet vagtplanlægnings-software derude. Ellers er det vist en oplagt idé.

3

Jacob W 26/01/09 02:02

Jeg må nok indrømme at jeg tit bruger excel til noget der skal præsenteres i en tabel. Det er bare nemmere at have med at gøre end en tabel i Word, hvis der lige skal tilføjes en række eller kolonne.

4

Mikael 24/03/10 18:59

Ja, Excel bliver virkelig brugt til alt muligt og umuligt. Specielt Vagtplaner kommer man hurtigt ud i noget rod, når man begynder at opstille makroer osv. Det ved jeg fordi jeg selv arbejder med vagtplaner. Hos Tamigo laver vi en online vagtplan - netop så virksomhederne slipper for at voldtage deres Excel-software på måder det ikke er tiltænkt :)

Mvh Mikael

5

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er to + to? (skriv tal - ikke bogstaver)