2008 stod i SEOens tegn

Året 2008 åbnede og lukkede med saftige SEO-historier. I løbet af året kom der mange nye SEO'ere og SEO-blogs. De fleste ligegyldige.

Allerede i slutningen af 2007 kunne man ane tendensen: SEO var på vej fremad med 200 i timen!
SEO-mekanikeren havde kastet madding ud, og jeg skal love for, at han fik bid. Ganske anonymt revsede SEO-mekanikeren den danske SEO-branche for både det ene og det andet. 2008 var kun nogle uger gammel førend vi fik svar på, hvem der stod bag SEO-mekanikeren. Dette skete ikke helt frivilligt, men ved at en moderator på debat-siden Amino afslørede, at Preben Madsen fra SEO-firmaet DocTech benyttede samme ip-adresse som SEO-mekanikeren. Endelig var SEO-mekanikeren afsløret og historien nåede også landets større IT-nyhedssider (f.eks. i ComOn).

Historien var vand på min mølle. Siden jeg fik øjnene op for SEO, har jeg døbt SEO-branchen for webbets brugtvognsforhandlere - og ligesom man kan rende ind i en reel, ærlig og kompetent brugtvognsforhandler, så kan man også få rigtig god valuta for sine SEO-penge her i Danmark. Heldigvis.

Hypen omkring SEO-mekanikeren aftog heldigvis hurtigt igen - og personligt gider jeg ikke længere læse med derinde.

Men det var som om, at omtalen fik SEO'erne i Danmark til at poppe op. Det væltede pludselig med nye SEO-folk og -blogs. Vi fik også landets første kvindelige SEO'er, Sanne Boeriths. Det holdt ikke længe. Siden nåede vist at få to indlæg, og så lå den død. Det sidste lange stykke tid, har den været hacket.

Og der kom mange flere... Det viste sig så, at omend branchen er guld-randet, så står kunderne ikke i kø. På Kondomaten modtog vi ikke under otte henvendelser fra SEO'ere, der gerne ville arbejde for os. Alle som een foreslog at SEO'e siden på ordet "kondomer". Til sidst blev jeg så irriteret, at jeg skrev et blog-indlæg om de mange SEO'ere, der muligvis kunne deres håndværk, men ikke vidste, hvad det skulle bruges til (læs mit indlæg her). Indlægget var provokerende nok til at få Rosenstand i blækhuset og lur mig, om ikke også det var mit indlæg, der fik Søren Sprogø til at skrive dette indlæg.

Dialogen tog fart, og jeg tror, at selvom de ikke lige gav udtryk for det i kommentarerne, så var der flere SEO'ere, der lærte lidt af den bølge af indlæg.

Det blev også i 2008 at Mikkel deMib valgte at lancere SEO Supporten og med det produkt adskille sig væsentligt fra sine øvrige danske kolleger med en skalerbar forretningsmodel. Jeg har ikke selv afprøvet SEO Supporten, men synes den ser prof ud - og håber, den er med til at løfte Danmark på den internationale SEO scene (hvor deMib i øvrigt længe har gjort sig gældende).

Og så blev 2008 rundet af med manér. Stein Bagger-historien væltede Danmark. Selv en manuskriptforfatter kunne ikke have gjort historien bedre. Der var rockere og (fallerede) komikere indblandet. Der var en pris for bedste IT-virksomhed. Der var luksus i Dubai - og en ejendomsmægler-frue. Kort sagt: Historien manglede kun en kinky elskerinde for at være komplet. Og naturligvis fik vi SEO indblandet.
Stein Bagger havde hyret Rosenstand til at flytte lidt rundt på resultaterne i Googles index, og det blev opdaget. Det affødte noget diskussion i SEO-kredse om, hvorvidt Rosenstand burde have taget opgaven eller ej.
Men det gjorde ogsåk, at vi skulle skrive 2008 før gik op for almindelige marketingsfolk, journalister m.m., at man også kan hjælpe Google lidt på vej - eller som i det her tilfælde - på afveje. Kort sagt - at Google er et ganske brugbart medie til marketing! Det gav efter sigende også gode kunder til Rosenstand (han sidder vist også i Californien og griner lige i skrivende stund), og mon ikke også der er faldet noget business af til alle de SEO'ere, der har ringet til mig i årets løb. I hvert fald har jeg ikke hørt noget her i december.

aNyhed opnåede mit indlæg om at SEO'ere intet ved om e-handel en 3.plads blandt alle årets nyheder. Jeg er selvfølgelig stolt og taknemmelig for at jeg blev placeret på 3.pladsen, men mener f.eks., at mine indlæg om Google Analytics har langt mere at byde på af indhold, end min SEO-historie. Men folket ville ha' SEO! (2.pladsen var i øvrigt også en SEO-historie.)

Og lige på falderebet, nåede Lars Bachmann også at springe ud som selvstændig med conseo. Held og lykke til ham.

Det var året 2008 analyseret fra mit skrivebord... Det blev i den grad SEO'ens år. Jeg spår - at 2009 bliver web-analysens år, men det bliver næppe ligeså dramatisk og spændingsfyldt som med SEO.

Til sidst vil jeg godt takke SEO-branchen for god underholdning og ønske alle et godt nytår.

SEO kursus


Anders Saugstrup 31/12/08 00:29


Fornøjelig læsning med sådan en nytårskavalkade. Tak for det! :-)

Og ja, det bliver Søren suse mig spændende at se hvad 2009 byder på. Om det bliver lige så dramatisk som man kan frygte med virksomhedernes økonomier, eller om det hele ikke ender med at være så slemt endda.

1

Søren Sprogø 31/12/08 10:03

Fed gennemgang :-)

Jeg var også "udsat" for SEOmekanikeren i 2008. Han gav mig æren for de suveræne placeringer en virksomhed har opnået i Google på keywords med høj konkurrence. Problemet var bare at jeg kun havde været ansat i 2 måneder, og overhovedet ikke arbejdede med SEO hos dem... Gav mig lidt en rådden fornemmelse sådan uvildigt at tage æren for andres imponerende arbejde.

Jeg vil håbe du vil fortsætte med artikelserier, som dem om GA, i 2009. Det kan godt være de ikke kom til tops på aNyheds, men jeg kan garantere at de bragte mere værdi til læserne en alt andet!

Og ellers ønskes du et godt nytår herfra :-)

2

V4D5 31/12/08 11:48

@Anders - jamen selv tak da. Jeg tvivler på, at det kommer til at stå så slemt til med økonomien. Efter sigende skulle de fleste danskere få flere penge mellem hænderne i 2009.

@Søren - tak for roserne. Kunne ikke lige huske, at SEOmekanikeren revsede dig, men læste kun med et halvt øje på den blog. Sådan noget anonymt noget skal man altid ta' med et gran salt. Men det var god underholdning for os udeforstående.

Ska' nok se, om ikke der kan komme mere a'la GA-artikelserien. Kunne godt se på kommentarerne (og et par mails, jeg modtog), at de var populære.

Og godt nytår til jer. Husk beskyttelsesbriller!

3

Claus 31/12/08 14:56

God læsning. Ønsker dig et rigtig godt nytår Vadskær. Og personligt fik jeg også meget ud af din Google Analytics gennemgang. Har brugt den flere gange og refereret tilbage til den.
For mig er den også meget mere brugbar end SEO indlægget.
Glæder mig til at komme forbi din blog i det nye år og læse dine spændende indlæg.
Peace

4

V4D5 31/12/08 15:39

I lige måde, Claus. Det er jo imponerende, at du har tid til at læse med her, samtidigt med alt det, du får produceret. Vi glæder os til at se, hvad du lancerer i 2009.

Er glad for at GA-ugen kunne bruges. Ramte vist virkeligt et hul i markedet der. Du refererer bare alt det du vil i 2009.

Peace out.

5

Rosenstand 02/01/09 00:35

Tak for henvisnngerne, Vadskær! Og det var så Florida og vandene omkring Fort Lauderdale og Boca Raton, jeg opholdt mig i - grinende og sippende Margaritas .-)

Jeg glæder mig til nye indlæg i 2009 - og tilslutter mig nok engang roserne for din serie om GA!

6

V4D5 02/01/09 12:46

Selv tak, Rosenstand. Florida - Califonien... Hvad betyder det, bare der er varmt, serviceniveauet i top og Margaritas kommer i en lind strøm?

7

Lars Bachmann 02/01/09 14:25

Hej Vadskær

Godt nytår til dig også. Jeg er helt overbevist om at 2009 bliver et spændende SEO-år.

Jeg glæder mig til at læse mere på din blog.

8

V4D5 02/01/09 16:15

I lige måde, Bachmann. Har netop rettet lidt i indlægget og nævnt din overgang fra arbejdstager til direktør.

I øvrigt har conseo en fejl på bloggen. Hvis man klikker på "46 kommentarer", så kommer man ingen steder. Er det ikke meningen, at man skal kunne se kommentarerne?

9

Jacob Kildebogaard 02/01/09 18:48

Hej Vadskær

Spændende årsresume. Jeg må tilslutte mig at 2009 bliver Web analysens år ;-) Faktisk var 2008 også et fantastisk år med mange ændringer på markedet (Indextools blev til Yahoo! Web Analytics bla.) og mange nye udbydere kom til. Der er ingen tvivl i mit sind om at der vil være en rivende udvikling i 2009 på udbyder siden. Samtidig nåede 2008 også at vise at der på medarbejder siden sker en udvikling, og flere og flere har nu tracking på deres site.

Det kan være jeg skulle få skruet et lign. årsindlæg sammen vedr. webanalyse. Det spændende er at gætte på hvad 2009 vil byde på. Hvad tror du selv?

10

V4D5 03/01/09 16:18

Må være ærlig at indrømme, at jeg nok snarere tror, at 2009 bliver enten konverterings-optimeringens år eller 360 graders SEO. Men ingen af delene er la'-sig-gør-lige uden en god portion webanalyse.

Jeg har faktisk tidligere omtalt Yahoos opkøb af Indextools og tror, at det nok bliver det bedste ordentlige alternativ til Google Analytics. Dertil kom en lækker forbedring af Google Analytics. Jeg siger ikke, at 2009 ikke bød på webanalyse, men blot at SEO var altdominerende.

Hvad 2009 byder på af webanalyse ved jeg ikke. Jeg synes, at det var ret banebrydende, at Google Analytics nu er integreret med både Adwords, Adsense og e-handel. Det er virkeligt gode takter.

11

Marcel Fuursted 04/01/09 15:16

Rigtig godt indlæg, Vadskær.

Lige vedrørende Sanne (Boeriths hedder hun faktisk endnu - jeg har endnu ikke taget mig sammen til at fri :)), så ville hun bare igang med det samme, men så mærkede hun hvilken "kællingebranche", det kan være, ved at støde på sjæle der ærgrede sig over ikke at have kommet på det først :)

Det er selvfølgelig noget vi andre bare hopper over og fortsætter, men hun valgte bare at hygge sig med SEO i stedet for at opleve den mere kedelige side af branchen. Det er også til min store ærgrelse, hun ikke fortsætter, men blogging er jo ikke noget man skal presses til hehe

ALT vi havde hos Gigahost blev hacket og vi havde ret travlt på det tidspunkt alligevel, så kunderne var de vigtigste og SÅ vores egne sider...

Godt nytår ;)

12

Jacob W 04/01/09 17:29

Det er alligevel vildt så meget der sker på et år. Jeg føler jeg har været med i lang tid med alt det der er sket, men jeg kendte slet ikke historien om SEOmekanikeren, så det var altså før min tid :)

13

V4D5 04/01/09 18:17

@Jacob - Ja, sig ikke, at du ikke får noget med dig her på V4D5-bloggen. Det er en sjov historie...

@Fuursted - beklager navne-forvirringen. Det er rettet. Det var bare fordi, det foregik på Fuursted-domænet, at jeg lige omdøbte hende.
Tjah - nu siger du selv kællinge-branche, skal vi så ikke bare lade den ligge der? Jeg har vist svinet branchen så rigeligt til.

Der er gode og dårlige sider i alle brancher. Jeg kender ikke din branche fra den professionelle side (er primært blevet kontaktet af amatører), så jeg ved jo ikke, hvor slemt det står til. Nu har hun da i det mindste prøvet. Så må hun ta' hatten af for os andre, der blogger ;o)

Ad Gigahost - tjah, man skal vælge sin webhost med omhu. Selvfølgelig er kunderne vigtigst. En effektiv back-up er nu heller ikke af vejen ;o)

14

Marcel Fuursted 05/01/09 12:59

Hu har også meget respekt for dem der blogger og hun følger også godt med i de vigtigste ;)

Vi er ved at få et bedre server setup nu - men jeg troede at dét at købe en hel server hos dem ville betyde noget. Og når nu ontv.dk bruger dem, måtte de da være et eller andet værd. Men jeg blev klogere...

Backup, siger du? (Citat: Gigahost)

15

V4D5 05/01/09 14:31

Nå - Politiken er åbenbart ikke enig i, at 2009 kommer til at handle om webanalyse og optimering.
http://blog.politiken.dk/camillas/2009/01/05/2009-bliver-liderlighedens-aar/

16

peterK 26/02/09 15:41

Rigtig godt extrakt af, hvad 2008 bragte. Spændende at se, hvad der vil ske i 2009.

17

Smid en kommentar

Brug dit eget navn - ikke sådan noget "billig arganolie" eller "mobilt bredbånd"

Anti-spam-check (beklager, men det er åbenbart nødvendigt):

Hvad er seks + et? (skriv tal - ikke bogstaver)